Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Gulyás Gergely szerint az állam nem fogja a végtelenségig bírni a jelenlegi rezsitámogatást


A rezsicsökkentés, a Vodafone felvásárlása, a pedagógusbér-emelés és Paks II is szóba került Gulyás Gergely és Gelencsér Ferenc tihanyi csörtéjén.

 Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is leült vitázni a NER-elitet tömörítő Tranzit fesztiválon Tihanyban. A program címe „Ki a jobb és ki a bal?” volt, ezt Gelencsér rögtön a vita elején méltatta is, ugyanis szerinte mind a ketten jobboldalinak definiálják magukat, miközben meg vannak győződve arról, hogy vitapartnerük baloldali. Gulyás gyorsan visszavágott, hogy tudathasadásos állapot lenne, ha egy baloldali párt elnöke jobboldali lenne, de az még nagyobb probléma, hogy az ellenzék identitásválságban van – írja a hvg.hu.

Érintették a rezsicsökkentés kérdését is, erről az ellenzéki pártvezetők második legismertebb Ference elmondta, a kormány „hazudott reggel, délben és este”, amikor a kampány során azt ígérték, megvédik a családokat az energiaárak emelkedésétől, hiszen már áprilisban is lehetett látni a gázár-növekedést. Gulyás szerint a háború miatt mindenképp drágulna a gáz, de a szankciók drasztikusan megemelik ennek mértékét, ellenfele válaszára, miszerint az említett szankciókat a Fidesz EP-képviselői is megszavazták, nem reagált.

Elmondta azonban, hogy a kormány erős felhatalmásának köszönhetően magas adókat tud kivetni a gazdaság bizonyos szereplőire, ennek köszönhetően pedig háztartásonként havi 300 ezer forinttal járul hozzá a rezsiköltségekhez. Remélik azonban, hogy az energiaárak rövid időn belül csökkeni fognak, ugyanis hosszútávon ez a támogatási rendszer sem fenntartható.

Idézzük szó szerint a minisztert: „ha valaki megnézi a pénteki tőzsdei gáz- és áramárakat és kiszámolja, hogy a rezsicsökkentett határig – az átlagfogyasztás határáig – mennyit kellene fizetni, akkor azt fogja látni, hogy 330 ezer forint fölött van az az összeg, amibe az átlagáron kerülne ma az áram és a gáz. Ehhez képest a rezsicsökkentés határáig képesek vagyunk azt elérni, hogy áramra és gázra összesen mintegy 25 ezer forintot kelljen fizetni.

Ma a magyar állam 300 ezer forintot, a piaci árhoz képest 300 ezer forintos támogatást tud adni egy hónapban (egy hónapban!) minden háztartásnak. Reméljük lejjebb fog menni, mert ha nem, akkor ezt az állam a végtelenségig nem fogja bírni,

de ennél többre senki nem képes, nálunk lényegesen gazdagabb nyugat-európai országok nem képesek” – fogalmazott tehát Gulyás.