Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Gondolta volna? Ezek voltak a legnépszerűbb lány- és fiúnevek 2022-ben hazánkban


Az elmúlt években olyan keresztnevek számítanak népszerűnek, melyek harminc évvel ezelőtt kevésbé voltak közkedveltek: így például a Luca, Emma vagy a Levente, Máté . írja a KSH adatai nyomán a Femina.hu.

Getty Images Hungary

2022 leggyakrabban választott utónevei

A Központi Statisztikai Hivatal 2000-től kezdve minden évben összegyűjti a 25 legnépszerűbb keresztnevet. Az interaktív statisztikában a név mellett szereplő vonalra kattintva az is jól látható, hogy az elmúlt két évtizedben miként alakult az adott név népszerűsége.

Legnépszerűbb lánynevek

A Hanna név 2011 óta vezeti a lánynevek népszerűségi listáját. A csúcson 2014-ben volt: ekkor 1856 újszülött kislány kapta ezt a nevet. De még 2022-ben is 1331 csecsemőt anyakönyveztek ezen a néven. Rögtön utána következik a Léna: tavaly 977 kislányt neveztek el így a szülei. A dobogó harmadik fokán – nem sokkal lemaradva – a Zoé áll: 956 baba kapta ezt a görög eredetű nevet 2022-ben. A negyedik helyen szereplő Anna néven 928 kislányt anyakönyveztek tavaly. Az Anna egyébként azon kevés keresztnév közé tartozik, melyre furcsamód nemigen hat a divat: a Magyar Keresztnevek tárának statisztikája szerint az egész 20. században előkelő helyet foglalt el a népszerűségi listákon. Bár a ’70-es ’80-as években csökkent kicsit a közkedveltsége, de még ekkor is bekerült az első 40 legnépszerűbb lánynév közé. A lányoknál az ötödik leggyakrabban választott keresztnév tavaly a latin eredetű Luca lett: a KSH statisztikája szerint 902 kislány kapta ezt a nevet. Őket követik a 2022-es népszerűségi listán: Emma, Olívia, Boglárka, Lili, Mira, Laura, Lara, Sára, Zsófia, Alíz, Izabella, Lilien, Kamilla, Gréta, Flóra, Janka, Jázmin, Szofia, Nóra, Adél.

Legnépszerűbb fiúnevek

A fiúknál a Bence név 20 éven át tartó egyeduralmát törték meg 2021-ben a Leventék, mely idén a harmadik helyre csúszott vissza: 1134 kisfiút anyakönyveztek ezen a néven. 2022-ben a szülők által leggyakrabban választott fiúnév a Dominik lett: 1330 kisfiút neveztek el így. A második helyen az Olivér név végzett: 1149 baba kapta ezt a keresztnevet. A negyedik helyen a Máté név szerepel, mely 2003 óta konstans második volt a listán: 2022-ben 1124 kisfiút anyakönyveztek ezen a néven. Az ötödik legnépszerűbb fiúnév tavaly a latin eredetű Marcell lett: 1085 baba kapta ezt a nevet tavaly. Őket követik a 25-ös népszerűségi toplistán a következő keresztnevek: Noel, Bence, Zalán, Milán, Ádám, Botond, Dániel, Zsombor, Benett, Áron, Dávid, Balázs, Benedek, Nimród, Márk, Zente, Noel, Bálint, Péter, Kristóf.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük