Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Golyóálló mellényeket és védősisakot kértek az ukránok a magyaroktól – Megtagadta a kormány


Golyóálló mellényeket és védősisakot kértek az ukránok a magyar kormánytól, kategorikus elutasítás volt a válasz – tudta meg az Azonnali.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

„Átadtuk a magyar félnek a védelmi képességeink erősítésére vonatkozó igények listáját is. Ez egy nagyon széles lista, amely tartalmaz különböző kaliberű lőszereket, védősisakokat és golyóálló mellényeket, különböző katonai felszereléseket, beleértve a pilóta nélküli légi járművek elleni védekezési eszközöket, optikai megfigyelő eszközöket, digitális kommunikációs eszközöket, speciális egészségügyi járműveket és még sok mást. A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok”

– ezt mondta az Azonnalinak adott exkluzív interjújában Ljubov Nepop, Ukrajna Budapest nagykövete a múlt héten.

Azóta már az Európai Unió és több tagállam külön is széles körű támogatásáról biztosította az ukrán vezetést az orosz agresszióval szemben, ebbe már a fegyverszállítás is beletartozik. Nem csak tankelhárító rakétákat, de a legfrissebb, hétfői hír szerint akár (egyébként orosz gyártású) MiG-29-es vadászgépeket is küldhet az EU Ukrajnába.

Az egyetlen kivétel a magyar kormány, amely következetesen ellenáll az ukrán kéréseknek.

Mint az Azonnali megtudta, az ukrán kormány a héten ismét kérelemmel fordult a budapesti vezetéshez: védősisakokat és golyóálló mellényeket kértek, de kategorikus elutasítás volt a válasz. Magyar részről csak annyit közöltek, hogy

a harcokban megsebesült ukrán katonákat hozhatnak magyar kórházakba ápolni, egyelőre ennyi a hozzájárulásunk.

Vagyis magyar részről marad humanitárius segítségnyújtás, Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, azért nem tudunk katonai felszerelést küldeni, mert ami van, az a magyar hadseregnek kell. Az ügyben kerestük a külügyminisztériumot, de cikkünk megjelenésééig semmilyen választ nem kaptunk a kérdéseinkre.Ugyanakkor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter március 1-jén bejelentette: Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását.

/azonnali.hu/