Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Futótűzként terjed a szexuális úton terjedő betegségek száma hazánkban


A szexuális úton terjedő fertőzések számának aggasztó növekedésére és jelentős közegészségügyi problémára hívta fel a figyelmet a közelmúltban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). Angliában 1948 óta nem volt annyi szifiliszes, mint 2022-ben, az USA-ban egyenesen „szifiliszjárványról” beszélnek, és azonnali közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek. „Magyarországon is egyértelműen romló a tendencia” – mondta a Portfóliónak Tóth Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, az Országos STD Centrum vezetője.

Az öreg kontinensen is aggasztóan növekszik a szexuális úton terjedő fertőzések száma, ami jelentős közegészségügyi probléma – hívta fel a figyelmet a közelmúltban az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC).

Hazánkban mindhárom gyakori nemi betegségben döntő részben férfiakat diagnosztizáltak, és az érintettek fele, vagy majdnem fele budapesti. Nagyobb, már néhány évtizedes távlatban nemcsak a szifiliszes esetek száma emelkedik Magyarországon, ami egyértelműen romló tendenciát jelez – mondta a Portfolio-nak Tóth Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, az Országos STD Centrum vezetője.

Hozzátette: a gonorrea és a chlamydia esetében a regisztrált betegek száma egészen biztosan nem a valós helyzetet mutatja. A fertőzöttek száma valójában a többszöröse lehet azoknak, akik orvoshoz fordulnak, vagy, akiket a tünetek – például gonorreás esetén húgycsőfolyás – miatt kezelnek, de akiknél nem végeznek célzott tesztelést.

A szifilisz a fertőzöttek jelentős részénél tünetmentes lehet, viszont, ha nem kezelik időben, akkor később súlyos betegésg, például szív-érrendszeri, vagy idegrendszeri szifilisz alakulhat ki.

DE A NEM KEZELT GONORREÁNAK, CHLAMYDIÁNAK IS LEHETNEK KÉSŐI SZÖVŐDMÉNYEI, PÉLDÁUL NŐKNÉL KISMEDENCEI GYULLADÁS ÉS ANNAK NYOMÁN AKÁR MEDDŐSÉG, DE ÍZÜLETI GYULLADÁSOK IS KIALAKULHATNAK.

Az SE adjunktusa szerint két fő oka van annak, hogy egyre több a nemi beteg.

  • Az egyik, hogy nincsenek olyan átfogó szexuális felvilágosító kampányok, amelyek keretében ezekre a fertőzésveszélyekre, a tünetekre, a védekezés és a szűrés szükségességére fel lehetne hívni az emberek figyelmét.
  • A másik, hogy az internet korában sokkal könnyebb alkalmi szexuális partner(eke)t találni, mint korábban bármikor.

Azzal kapcsolatban, hogy hová fordulhatnak, akik gyanús tüneteket tapasztalnak, és esetleg joggal tartanak valamilyen szexuális úton terjedő fertőzéstől, Tóth Béla adjunktus azt válaszolta, hogy a bőrgyógyászok azok a szakemberek, akik a nemi betegségek kezelésével is foglalkoznak. Vagyis az érintetteknek a területileg illetékes bőr- és nemibeteg gondozóba kell időpontot kérniük, beutaló ide nem szükséges. Ugyanez vonatkozik az általa vezetett Országos STD Centrumra is. Hozzátette: a nemi betegeket, különösen akut tünetekkel, minél előbb és térítésmentesen el kell látni a közegészségügyi megfontolások miatt.

A nemi betegségek hatékony felderítését és kezelését szolgálja egyébként a kontaktuskutatás is, ami a Covid-19 kapcsán vált széles körben ismertté. Itt értelemszerűen egy már igazolt fertőzött szexuális partnereit igyekeznek felderíteni, hogy mindenkit leteszteljenek és szükség esetén kezeljenek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük