Közzétette - Kategória - Egyéb

Füstmentessé teszik a magyar otthonokat a tűzoltók – füstjelző készüléket osztanak szét országszerte


Egyedülálló programot indítottak a lakástüzek és tűzkárok megelőzésére. Az egy éves kampányt a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület székhelyén indították útjára.

A hiánypótló kezdeményezés három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a füstmentes.hu együttműködésében valósul meg. Első lépésként felmérik és gazdagítják a lakosság tűzbiztonsági ismereteit.

– A lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt nem a lángok, hanem a füst és a szén-monoxid okozza. Ez a két elem felel a halálesetek 90 százalékáért. Ez egy egyszerű, sokak számára elérhető füstérzékelővel elkerülhető lenne – magyarázta Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke. A kampányban 700 füstjelzőt osztanak ki országszerte, önkéntes tűzoltók bevonásával. Ők fogják a lakosságnak megmutatni, hogyan kell felszerelni és beüzemelni a készüléket. A tájékoztatón az is elhangzott: az ilyen füstérzékelőket nem kell sem karbantartani, sem kalibrálni, 10 évig gond nélkül működnek, egyedül a port kell róla letörölni.

–  A füstmentes élet nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos, hanem a biztonságunk érdekében is. Rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás vagy az ágyban dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel – emelte ki Hajdu Márton, a füstmentes.hu cég képviseletében. A programba a biztosítókat is bevonták, hiszen kiemelt szerepük van a káresemények kifizetésében.

– Összehasonlításként: az elmúlt bő tíz évben a biztosítók 62 milliárd forintot fizettek ki lakástüzek után 77 ezer bejelentésre. Ehhez képest viharkárokra nagyjából 100 milliárdot utaltak ki a társaságok több százezer bejelentésre. Ezért nagyon fontos, hogy minden háznak, lakásnak legyen biztosítása, mert ha baj történik, és nincs biztosítás, akkor nincs segítség sem – hangsúlyozta Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

A tájékoztatót követően szimuláció keretében, diszkófüst segítségével mutatták meg az érzékelők működését és a tűzoltók életmentő munkáját. Az eseményen kiosztották az első füstérzékelőket, amiket a dél-dunántúli önkéntes tűzoltóegyesületek kaptak meg.