Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változásról döntött a kormány – Így változik a magyar nyugdíjrendszer és a nyugdíjszámítás


Egy kormányrendelet módosítása miatt ismét változik majd a nyugdíj összege – mutatjuk, 2024-ben mire lehet számítani. A változás a társadalombiztosítási rendszer működésére is kihathat.

Fotó: helloroar.hu

Módosítja a kormány az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) kormányrendeletet, amely hatással lehet a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére – adta hírül a Portfolio.hu, hozzátéve: a keresetek és a jövedelmek beszámítása során újabb táblázatot alkalmaznak. Mint írták,

a módosítás a nyugdíjak összegét befolyásoló, időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti.

Mint arról korábban mi is írtunk, a valorizáció lényege, hogy az életpálya alakulása során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval kell megszorozni, majd a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. Ez azt jelenti, hogy a

2024. ÉVI NYUGDÍJIGÉNYLÉSNÉL A 2022-ES ÉS KORÁBBI ÉVEK NETTÓSÍTOTT ÉVES KERESETEIT KELL A 2023. ÉV KERESETI SZINTJÉHEZ IGAZÍTANI.

Egy korábbi előrejelzés szerint a szorzók a 2023-ban alkalmazottaknál 14 százalékkal lehetnek magasabbak – az új szorzószámok magasabb értékei havonta nagyobb összeget is jelentenek. Azt, hogy 2024-ben mely táblázatban foglalt számokat alkalmazzák, itt tudod megnézni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük