Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás történt a jogosítványoknál


A Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a „B” kategóriás (úrvezetői) jogosítványunkkal nehezebb járműveket is vezethetünk, mint 3,5 tonna.

Ez két esetben lehetséges: ha mentőautót vezetünk (ez valószínűleg besegít a mentőszolgálat sofőrgondjainak megoldásában), másrészt ha alternatív meghajtású járművel vezetünk. Ez utóbbi valószínűleg azzal függ össze, hogy az akkumulátorok miatt, nehezebbek lesznek a járművek. Mindenesetre az új szabályok szerint, ezeket a járműveket a jövőben 4250 kilogrammig vezethetjük – írja a Nyugat.hu.

Ez jogi nyelven így néz ki:

„B” kategória meghatározásától eltérően, belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli olyan jármű is vezethető, amely az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző mentőjárműve.”

Illetve:

Legalább két éve érvényes „B” kategóriájú vezetői engedéllyel – amely nem kezdő vezetői engedély – a 2. mellékletben a „B” kategória meghatározásától eltérően, belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető, feltéve, hogy

a) a 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének eredménye, valamint

b) a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb.”

Forrás: nyugat.hu