Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás lesz az ügyeleti ellátásban – Ezt az új számot kell hívnia, ha rosszul lesz


A Hajdú-Bihar vármegyei teszt után most Szabolcs-Szatmár-Bereg következik. Budapestet 2024 elején éri el a változás.

Fotó: teol.hu/Makovics Kornél

Az ügyeleti ellátás egységesítéséről beszélt Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel. A politikus elmondta, hogy a 1830-as központi telefonszámot kell hívniuk a pácienseknek, majd a vármegyei mentésirányítás dönt a tünetek alapján arról, hogy a beteg megvárhatja a másnapi háziorvosi ellátást, be kell mennie a központi háziorvosi ügyeletre, vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá.

A korábbi rendszerben az államtitkár szerint nehéz volt eligazodni és a szolgáltatás színvonala is heterogén volt,

ezért döntöttek az egységesítés mellett, ahol egyetlen központi telefonszámon keresztül zajlik az ellátás szervezése.

Takács elmondta, hogy az új rendszert másfél évig tesztelték Hajdú-Bihar vármegyében, és azt tapasztalták, hogy délután 4 és este 10 között elsősorban háziorvosi kompetenciára van szükség a beteg hirtelen állapotromlása miatt, este 10 után azonban tényleg csak az megy orvoshoz, akinek nagy baja van. Ezeknek az embereknek leginkább sürgősségi ellátásra van szükségük.

A rendszer működése kapcsán elmondta, hogy amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányításához. A mentőszolgálat munkatársa kikérdezi a beteget, az állapotától függően vagy ellátja tanácsokkal, és azt mondja, ha a panaszai nem romlanak, várja meg a másnapi háziorvosi rendelést, vagy ha ügyeleti ellátásra van szüksége, este 10-ig a központi háziorvosi ügyeletre irányítja, esetleg egy mentőtiszt megy ki hozzá. Ha nagyon súlyos állapotban van, azonnal mentőautót küldenek érte. Az államtitkár szerint

az átszervezéssel mindenki gyorsabban kerül az állapotának megfelelő helyre.

Az interjúból az is kiderült, hogy Hajdú-Bihar után Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyével bővítik a rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopronnal, és így, vármegyéről vármegyére haladva terjesztik ki. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

Az államtitkár szerda reggel az M1 szerda reggeli műsorában is vendég volt, itt arról beszélt, az új rendszer a betegbiztonság szempontjából magasabb színvonalú lesz. Hozzátette, hogy közel kétszer akkora óradíjat tudnak adni az orvosoknak és az asszisztenseknek, mint amit eddig kaptak az ügyeleti ellátásban.

Emellett folytatódik a szakdolgozói bérnövelés, 2024 márciusáig két lépésben 50 százalékos emelést kapnak a szakdolgozók. Emlékeztetett: jelenleg az orvosi átlagkereset a nemzetgazdasági átlag háromszorosa, és most ehhez az orvosi fizetési szinthez állítják be tartósan a szakdolgozói bérszintet, vagyis a gyógyító csapat tagjainak bérezése együtt fog mozogni.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük