Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás jön: újabb járművekre terjesztették ki a jogosítványok kötelezettségét


2022-től jogosítvány szükséges a földmunkagépek, különféle szállítógépek, emelő- és rakodógépek kezeléséhez is – írja a hrportal.hu.

Az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság egyre több olyan munkavállalót foglalkoztat, akiknek különféle földmunkagépekkel, különféle szállítógépekkel, emelő- és rakodógépekkel kell dolgozniuk. Az új szabályozás értelmében idéntől jogosítvány szükséges ezeknek a gépeknek – összesen 82 féle munkagépnek – a kezeléséhez.

Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket – emlékeztet a portál.

Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel – ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.