Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás jön ennél a fűtési rendszernél, mely közel 134 ezer magyar lakást érint


A kormány a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosítására készül, egy kormányrendelet-tervezet a központi fűtésről és a melegvíz-szolgáltatásról szól.

Azért indokolt a szabályozás módosítása, mert Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer, ebből ugyanakkor – a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján – 20 százalék, azaz, 134 ezer olyan átfolyós (egycsöves) fűtési rendszerrel rendelkező lakás, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint – írja az atv.hu.

„Annak érdekében, hogy ezen lakások fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyük és lehetőséget teremtsünk az egyéni energia-megtakarításra, meg kell oldani a radiátorok átfolyó meleg víz mennyiségének a lakók igényei szerinti szabályozhatóságát” – tartalmazza a tervezet rövid összefoglalója. A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra van ütemezve.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette, részben vélhetően azért, mert ahol még nem történt korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük