Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás jön a TAJ-kártyáknál: emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege


Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege jövő év elejétől. Ez azokat érinti, akik maguk után fizetik be a díjat. Érdemes figyelni az összegre és a határidőkre, mutatjuk, miért.

Fotó: zsebremegy.hu

2023-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 9600 forintra emelkedik a jelenlegi 8400 forintról – derül ki a NAV tájékoztatójából.

A belföldi magánszemélyeknek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük, ha megszűnik a jogosultságuk az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonyuk. Az egészségbiztosítás a munkaviszony megszűnése után passzív jogon még maximum 45 napig érvényes.

2020 nyara óta van érvényben az a jogszabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti a járulékot, a hátraléka pedig meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást, a NEAK pedig érvényteleníti a társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám) is. A tajszám csak a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, az részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük