Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás jön a fogászati ellátásban


Másfélszeresére emelkedik a fogászati finanszírozás forrása, több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak a fogorvosi ellátást vállalkozói formában végző szakemberek idén – adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Foto: Shutterstock

A kormány döntése szerint a fogorvosi ellátás finanszírozása 68,7 milliárd forintra emelkedik, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A kormány célja a fogászati ellátást végzők az alapellátó fogorvosokat is praxisközösségbe történő belépésre ösztönözze. A fogorvosoknak lehetőségük nyílik az alapszintű, úgynevezett kollegiális praxisközösséghez való csatlakozásra, illetve a háziorvosokkal közösen emelt szintű praxisközösséget is alkothatnak.

Akárcsak a háziorvosoknál, itt is ugyanazok az elvek érvényesülnek. Az emelt szintű praxisközösséget vállalók 100 százalékos, az alap formát választók 80 százalékos többletforráshoz jutnak. Ha nem vesznek részt praxisközösségben, akkor pedig 30 százalékos finanszírozást kapnak.

A számítási alap a heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatra és szakrendelésre vonatkozik, az ennél kevesebb óraszámmal működő szolgálatok időarányosan kevesebb bérkiegészítésben részesülnek.

A támogatás – a háziorvosokhoz hasonlóan -, a praxisközösséghez történő csatlakozás és a gyakorlati idő függvényében illeti meg a fogorvosokat.

A szakdolgozók esetében a gyakorlati időt figyelembe véve a bértámogatás összege a 2020-as garantált bérminimum és a szakdolgozói bértábla szerint meghatározott összeg közötti különbség, függetlenül attól, hogy az adott praxis csatlakozik-e a praxisközösséghez.

Az egészségügyi szolgáltató a bértámogatást az orvos, valamint a szakdolgozó gyakorlati idejéhez igazodóan, a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó összegével együtt igényelheti meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Az első bértámogatást a NEAK az áprilisi utalványozással együtt folyósítja majd, 2021 januárjáig visszamenőleg – tartalmazza az Emmi közleménye.