Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos változás élesedik a nyugdíjszámításnál, kulcsfontosságú számot hirdetettek ki –


Változik egy fontos márciusi határidő, ami a nyugdíjszámításhoz szükséges. A nyugdíjellátás végrehajtásáról szóló kormányrendeletet módosul az atv.hu információi szerint, méghozzá úgy, hogy a társadalombiztosítási nyuugellátásról szóló törvény alapján lesz meghatározva a határidő. Azaz minden év márciusában meg kell határozni a valorizációs szorzószámokat, amik a nyugdíjszámítás alapját képezik.

Mi a valorizációs szorzó?

Ez mindenkit érint, aki most, ebben a naptári évben szeretne nyugdíjba vonulni. A valorizációs szorzó egy olyan kötelezően alkalmazandó szorzószám, ami függ az öregségi nyugdíjak megállapítását képző havi átlagkereset összegétől is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy megjelenjen még időben a valorizációs szorzószám, hiszen, akik nyugdíjba mennek, így készülhetnek fel a legjobban.

„A valorizációs folyamat során ugyanis az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset egyes években történő változásait figyelembe véve a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez igazítják” – olvasható az atv.hu-n.

Ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy a valorizálás folyamata a 2021-es és azt azt megelőző évek átlagkeresetét figyelembe veszi és a 2022-es kereseti szinthez igazítják, amennyiben 2023-ban vonulunk nyugdíjba.

atv.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük