Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos tudnivalókat közölt a NAV: ezt vihetünk, hozhatunk magunkkal, ha autóval megyünk nyaralni


Ha valaki az unió tagállamai között utazik, a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások alapesetben, de vannak olyan áruk, amelyekre igen, vagy engedélyhez kötöttek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön figyelmeztet, hogy az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak – írja a Világgazdaság.hu.

A Magyar Suzuki nemrégiben elvégzett kutatásában arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén: megfontoljuk, hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazzunk. A beérkezett válaszokból egyértelműen kitűnt, hogy a megkérdezettek döntő többsége autóval megy nyaralni, mert

  • a saját jármű szabadságot ad,
  • a csomagok, háziállatok miatt praktikus,
  • a vezetés élvezetes elfoglaltság, biztonságos,
  • megválaszthatók az útitársak,
  • költséghatékony és kiszámítható, továbbá
  • nem vagyunk például kitéve járattörléseknek.

A felmérés egyik sarkalatos pontja, hogy a megkérdezettek közel egyötöde arról vallott, a hétköznapokon inkább lemond a kocsikázás élményéről, mert ezzel is spórol.

Mit vihetünk, hozhatunk magunkkal, ha autóval megyünk nyaralni?

A Magyar Suzuki mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is foglalkozott e visszatérő témával a nyáron, mégpedig azért, mert az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak.

Ha valaki az unió tagállamai között utazik, a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások alapesetben,

vannak azonban olyan áruk – veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása –, amelyek limithez, engedélyhez kötöttek.

A NAV azt javasolta, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes igazolást kérniük orvosuktól, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű orvosságot vihetik magukkal a tagállamok közötti utazásaikra.

Az EU-ban házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit a gazda lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki – figyelmeztet az adóhatóság.

Ugyanitt a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk.

Kereskedelmi mennyiségnek számít már

  • 800 szál cigaretta,
  • 200 szivar,
  • 110 liter sör vagy
  • például 90 liter bor és pezsgő.

Fontos, hogy behozható és kivihető a saját autók vagy motorok üzemanyagtartályában lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Megbüntethetnek-e másért is a határon?

Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért például természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható – szóval a válasz röviden: igen.

Mi van, ha az Európai Unión kívülre utazunk?

A behozatali szabályok szempontjából az sem mindegy, hogy az unión kívülről mivel utazunk Magyarországra: 17 éves kor felett nem légi úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen.

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk közúti és vasúti forgalomban 300 euró (116 740 forint jelenlegi árfolyamon) értékben hozhatók be vám- és adómentesen. Fiatal, 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – viszont 150 euró (58 370 forint) az értékhatár.

Ha úti célunk az Európai Unión kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani (ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást).Ami még külön kiemelendő, hogy a pénzre is figyelni kell, mivel írásos bejelentés szükséges, ha az EU külső határait átlépő utasnál 10 ezer euró (3,89 millió forint) vagy ennél több készpénz van. De még ide sorolják a különböző pénznemeket vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközöket – értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk – is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük