Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos közleményt tett közzé az adóhatóság – rengetegen kaphatnak levelet a NAV-tól, nem árt figyelni!


Az érintett adózók 2024 májusában kapnak értesítést a tárhelyükre a NAV-tól a számlázóprogramjukból nem egyedi számlasorszámmal teljesített, és emiatt sikertelen online adatszolgáltatásokról.

Levelet csak azok kapnak, akiktől a 2024. I. negyedévi adatok alapján több hibás adatszolgáltatás érkezett, de mindenkinek érdemes felülvizsgálni a beküldött adatait – javasolja közleményében az adóhivatal.

A levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, különben az Online Számla rendszer elutasítja az adatszolgáltatást. Röviden: egy adózó nem teljesíthet azonos számlasorszámmal több adatszolgáltatást.

A számlázóprogramok többsége visszamutatja a felhasználóknak az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos visszajelzéseket, de a felülvizsgálathoz szükséges adatok az Online Számla rendszerből közvetlenül is elérhetők. Az ügyfelek elsődleges felhasználója, illetve a „Számlák lekérdezése” jogosultsággal rendelkező másodlagos felhasználója az Online Számla rendszer Számlák/Adatszolgáltatások felületén le tudja kérdezni a rendszer visszajelzéseit.

A visszajelzések nyomán akár az alapbizonylatot is érdemes megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy az ellentmondás valójában abban található, például a felhasználó tévesen, két különböző számlázóprogramból két azonos sorszámú számlát állított ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük