Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos korlátozások a bankautomatáknál – erre számíthatnak a bankkártya-tulajdonosok


Nem lehet akármennyi pénzt felvenni az ATM-ekből, ráadásul bankonként és kártyánként is eltérők a limitek.

Noha a magyar lakosság 90 százalékának van bankkártyája, de ennek ellenére még nem szorult háttérbe a készpénzhasználat. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a bankautomatákból szükség esetén mennyi pénzt lehet egyszerre felvenni, érdemes odafigyelni mert bankonként és bankkártyatípusonként is eltérők a szabályok.

Az egységes, hogy minden bank korlátozza a felvehető pénz mennyiségét, ennek egyik oka hogy az ATM-hálózat fenntartása időbe és pénzbe kerül, hiszen az automatákat időről időre fel kell tölteni készpénzzel, a pénzt pedig szállítani és nem mellesleg őrizni is kell. A bankok rendszeresen monitorozzák, hogy milyen ügyfélszokások jellemzőek az egyes környékekre, kerületekre, és ezen szokások alapján igyekeznek meghatározni, hogy mikor mekkora összegeket töltenek egy-egy automatába és milyen rendszerességgel.

Vannak technikai korlátok is: egy ATM-be nem fér bele akármennyi készpénz, továbbá eltérések lehetnek az egyes bankautomaták között olyan szempontból, hogy melyik hány darab bankjegyet ad ki maximálisan.

Emellett van minden bankkártyának készpénzfelvételi limitje is, ami bankonként, sőt kártyatípusonként is eltérő lehet. Ennek mértékét kártyatulajdonos határozhatja meg a bank által biztosított keretek között.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük