Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos intézkedés született: májustól megszűnnek a leértékelésekkel kapcsolatos trükközések


Az elmúlt évben 2020-hoz képest 3 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, ami azt jelenti, hogy meghaladta a 2019-es, vagyis a járvány előtti szintet is – jelentette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Vámos György közölte: a kereskedelmi forgalom ősztől 5-6 százalékos növekedést mutatott a megelőző évhez képest, az ünnepi időszakot megelőzően soha nem látott sorok álltak az áruházak pénztárainál.

A korábbi rendkívül dinamikus, évi 30-40 százalékos növekedéshez képest 2020-ban és 2021-ben kisebb ütemben 20-25 százalékkal bővült az online kereskedelem, vagyis a webáruházak forgalma, amely a teljes kereskedelmi forgalom 10-12 százalékát jelenti – mondta.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy webáruházi vásárlás esetén a vevőt 14 napos indoklás nélküli elállási jog illeti meg, vagyis a kereskedő ezen időszak alatt köteles visszavenni a terméket.

A LEÉRTÉKELÉSSEL TÖRTÉNŐ TRÜKKÖZÉST AKADÁLYOZZA MEG AZ A MÁJUSTÓL ÉRVÉNYES INTÉZKEDÉS, HOGY A LEÉRTÉKELT ÁRNAK AZ AZT MEGELŐZŐ 30 NAP LEGALACSONYABB ÁRA LEHET A KIINDULÓPONTJA.

Nem lehet tehát a jövőben úgy leértékelni egy árut, hogy a leértékelés előtt egy nappal felemelik az árát és ahhoz képest adnak kedvezményt – ismertette.