Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos hírt közölt a kormány: rossz hírt kaptak a leendő nyugdíjasok


Megjelent az új valorizációs szorzószámokat tartalmazó rendelet. Ez alapján állapítják meg az idén nyugdíjba vonulók juttatásának összegét.

A kormány kihirdette azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjaknál és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján – derült ki a Bank360 közleményéből.

A közzétett Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy 2023-ban új nyugdíjakat lehessen megállapítani.

A jogszabály, amely április 3-án hétfőn lép hatályba, azokat az úgynevezett valorizációs szorzószámokat tartalmazza, amelyeket a keresetek és jövedelmek beszámítása során kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén.

A szabály szerint a nyugdíj megállapításánál az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal. Ezt a szorzót a szóban forgó rendelet melléklete tartalmazza, 1950-től 2022-ig.

A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adatára volt szükség, amit a Központi Statisztikai Hivatal 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra, ennek mértéke 17,5 százalék.

A frissen megjelent kormányrendelet alapján a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-éig kell meghozniuk a nyugdíj-megállapító határozatokat. Az érintettek a megállapított nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg, a továbbiakban pedig már a hivatalos nyugdíjuk összeget folyósítják nekik minden hónapban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük