Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos hír érkezett a magyar gázárakról – Közleményt adott ki az Opus-Tigáz


Közleményt adott ki a  gázszolgáltató, amiben az olvasható, hogy számos, félrevezető információ jelent meg az Opus Tigáz Zrt.-vel – írja az Index.

Fotó: Marjai János

A cég szerint az információk „azt sugallják, hogy a társaság díjszabása egyoldalúan eltér a többi elosztói engedélyes szolgáltató díjszabásainak feltételeitől”, illetve, hogy „az árak kialakítására az Opus Tigáz Zrt. befolyással bírna”.

Az Opus Tigáz Zrt.-t, mint elosztói engedélyes társaságot, csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálatot követően – áll a cég közleményében

„A fogyasztó által fizetendő teljes díj, amely a rendszerhasználati alapdíjon és a forgalomarányos rendszerhasználati díjon felül fizetendő forgalomarányos gázdíj, nem az Opus Tigáz Zrt. bevétele” – teszi hozzá a vállalat.

Az MVM Next Zrt. által kiszámlázott díjak több díjelemből állnak, és több iparági szereplő – köztük a helyi elosztó, ez esetben az Opus Tigáz Zrt. – felé kerülnek továbbításra, írják. A díjelemeket a vonatkozó kormányzati rendelet határozza meg. Az alapdíj mértéke minden elosztói engedélyes esetében egységes (9192 Ft/év). A gázdíj pedig a gáz árán felül a rendszerhasználati forgalmi díjakat is tartalmazza. Utóbbi mértéke elosztási területenként eltérő, jelezték.