Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos határidő közleg: figyelmeztetést küldött az Oktatási Hivatal a magyar családoknak


A hivatal nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok előzetes eredményeinek átlagait és eloszlását, így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottabban dönthetnek arról, hogy melyik középfokú iskolákba jelentkezzenek. Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba – közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint „idén a mentességgel, illetve kedvezménnyel nem rendelkező tanulók adatai alapján a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 50,48; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 57,50; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 65,10 pontot értek el”. A korábbi évek eredményei is elérhetők az oktatas.hu felületén, és összevethetők az idei adatokkal.

A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség – tudatta a hivatal.

Kiemelték: a kitöltött dokumentumokat – február 21-ig – a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba.

A hivatal ismertetése szerint a program jelentkezési lapokat és tanulói adatlapot állít elő. Utóbbin szükséges sorrendbe állítani azon intézményeket, illetve tanulmányi területeket, amelyekre a tanuló jelentkezik. Célszerű több intézményt, illetve tanulmányi területet megjelölni, ám erre vonatkozó előírás, megkötés nincsen. A sorrend módosítására április 8-10. között lesz lehetőség az eljárás későbbi szakaszában.

Ilyen volt az idei felvételi

Mint azt a naphire.hu is megírta, Erős Antónia nyolcadik osztályos gyermekei is idén felvételiztek, az RTL műsorvezetője pedig arra panaszkadott, hogy mennyire nehéz a felkészülés erre a megmérettetésre a gyerekek és a családok számára. „Ez minden szempontból nagyon megterhelő és őszintén megmondom, én nem tudom elképzelni, hogy egy átlag család hogyan oldja ezt meg. Még akkor is, ha nagyon jók a tanárok, nagyon jó az iskola és mindent megtesznek azért, hogy felkészültek legyenek a gyerekek magára a felvételire. Hogy például pluszórák és plusz sok-sok-sok tízezer forint kiadása nélkül hogyan tudják azt megoldani, hogy ezt a típusú felvételi tesztet meg lehessen írni?” – fogalmazott Antónia, aki hozzátette, maga is megírt pár hasonló tesztet, ami további kérdéseket vetett fel benne.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük