Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos határidő jár le a pénteken: akár 150 ezer forintos büntetést kaphat, aki ezt elfelejti


Azonkívül, hogy akár 150 ezer forintos büntetés járhat érte, még súlyos baleseteket is okozhat.

Általában nagyon sokan megfeledkeznek erről a határidőről minden évben. Pedig azonkívül, hogy akár 150 ezer forintos büntetés járhat érte, még súlyos baleseteket is okozhat.

Péntekig kell visszavinni a megmaradt tűzijátékokat

Január 5-én, azaz pénteken jár le a szilveszterről megmaradt tűzijátékok leadásának határideje. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon kevesen viszik vissza a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat.

A hatályos kormányrendelet értelmében január elseje és január 5-e között kell visszavinni a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat, máskülönben a rendőrség nemcsak a határidő utáni felhasználásért, hanem magáért a birtoklásért is kiszabhat 150 ezer forintos pénzbírságot, mert az pirotechnikai szabálysértésnek minősül.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok – a petárdákhoz hasonlóan – nagyon balesetveszélyesek. A szakszerűtlen tárolás miatt változhat a tűzijátékok kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat.

Ha például a termék átnedvesedik, majd megint kiszárad, jelentősen megváltozik a reakcióideje. A fel nem használt tűzijátékok lakástűz vagy bármilyen más ok miatt működésbe léphetnek, és nagyon súlyos veszélyt jelenthetnek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, különböző csonkolásos és égési sérüléseket okozhatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük