Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos figyelmeztetést tett közzé a rendőrség: új módszerrel támadnak a telefonszámos csalók


A látszólag stimmelő telefonszám sem garancia arra, hogy nem történt csalás.

Nem elegendő a hívó telefonszámának leellenőrzése, hiszen a csalók bankok és magánszemélyek telefonszámával visszaélve is tudnak hívásokat indítani – hívta fel a figyelmet a rendőrség, akik egy megtörtént eseten keresztül hívják fel a figyelmet egy új átverési módszerre. Az ismeretlen elkövetők több százezer forintot csaltak ki egy férfitől, és még a telefonszámát is “ellopták”, hogy arról hívják az újabb áldozatukat.

A sértett 2022. november 2-án értesítette a pápai rendőröket arról, hogy aznap délelőtt az egyik bank nevében telefonhívást kapott, majd miután közölte a hívóval, hogy ő egy másik banknál rendelkezik számlával, a magát ügyintézőnek kiadó személy elköszönt tőle. Hamarosan a saját bankja ügyintézőjeként bemutatkozó nő is felhívta, aki azt állította, hogy a férfi bankszámláján egy gyanúsnak tűnő utalás van függőben, amelynek törlése érdekében szükség van a sértett bankkártyájának számára, lejárati idejére és biztonsági kódjára.

A férfi gyanútlanul megadta a kért adatokat, majd jóváhagyott tranzakciót is, amelynek segítségével közel háromszázezer forinttal károsították meg a csalók. Ezt követően a sértett felhívta azt a telefonszámot, amelyről az utóbbi hívást kapta, ám azon már valóban a bank ügyintézője jelentkezett be, aki elmondta, hogy az adott számról a bank kimenő hívásokat nem indít, csak bejövőket fogad. A károsult kálváriája azonban aznap még nem ért véget, ugyanis egy férfi azzal hívta fel, hogy feljelentést tesz ellene, mert a telefonszámáról indított hívással próbáltak meg tőle pénzt kicsalni.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség a következőkre hívja fel a figyelmet. A bankkártyád számát, a lejárati idejét és a biztonsági kódját csak abban az esetben add meg, ha megbízható banki oldalon vagy fizetési közvetítő oldalán kívánsz bankkártyás fizetést indítani. Telefonon, e-mailben vagy sms-ben ezeket az adatokat soha ne add ki még magát banki ügyintézőnek kiadó személynek se!

Tranzakciót csak akkor hagyj jóvá, ha saját magad, és saját elhatározásodból indítottad. Ismeretlen személy kérésére ne indíts és ne hagyj jóvá tranzakciót, valamint semmiféle programot ne tölts le idegenek kérésre a telefonodra vagy a számítógépedre!

A fenti eset azt mutatja, hogy a hívószám ellenőrzésre helyett célszerűbb a magát banki ügyintézőnek kiadó személytől egy korábbi tranzakciónkra rákérdezni, ugyanis, ha ő valóban a bank munkatársa, akkor látva az adatsort, tud erre a kérdésedre válaszolni, a csaló viszont nem. Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lettél, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget, vagy tegyél bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Fotók: Getty Images


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük