Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos figyelmeztetést kaptak a magyarok: megbüntethetnek, ha ezt teszik a vízparton


Nemrég megindult a Tisza folyón a kérészek rajzása, vagyis a tiszavirágzás. Kevesen tudják, de tilos ezeket a rovarokat ebben az időszakban gyűjteni. Aki megteszi, komoly pénzbírságra számíthat.

DIETMAR HUNEKE

Akár 150 ezer forintos büntetésre is számíthat az, aki a Tiszánál kérészeket gyűjt a rajzás ideje alatt – derül ki a Hellovidék cikkéből. A tiltás nemcsak az élő állatokra, hanem az elhullott példányokra is vonatkozik. Sőt, az is megbüntethetik, aki például motorcsónakkal áthajt a rajzáson, hiszen ezzel elpusztíthatja vagy legalábbis

kérészek gyűjtéséért a folyóknál.

A kérészek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a Tisza és környéke ökoszisztémájában. Az ilyenkor a víz alól hatalmas tömegben előtörő, majd rövid idő elteltével elhulló rovarok ugyanis értékes táplálékot jelentenek megzavarhatja az állatokat.

Engedély nélkül bírság jár a halaknak, madaraknak és békáknak is.

Gyűjteni csak annak szabad, aki erre külön engedéllyel rendelkezik. Ebben az időszakban a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság más hatóságokkal – a többi között a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel – együttműködve fokozottan ellenőrzi a Tiszát és mellékfolyóit.

Ahogy arról korábban írtunk, idén a tiszavirágzás a megszokottnál jóval korábban következett be. Magyarországon a kérészeknek 98 fajával találkozni. A 3-40 milliméter hosszú és 3-80 milliméteres szárnyfesztávolságú rovarok lárvái a vízben és az iszapban élnek. A vizet elhagyó lárva először szárnyas, de még nem ivarérett szubimágóvá vedlik. Az imágók, ahogy mondani szokták, kérészéletűek, vagyis nagyon rövid ideig élnek, hiszen imágó korukban egyetlen tevékenységük a szaporodás. Ennek a folyamatnak a része az, amit tiszavirágzásnak nevezünk, és amelyet most több helyen is láthatunk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük