Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos figyelmeztetést kaptak a magyar autósok: ezek a veszélyek leselkedhet rájuk az utakon


Az őszi hónapokban, a szarvasok párzási idejében fokozott a balesetveszély az utakon, és legyen bármilyen szabálykövető is a sofőr, korlátozott látási viszonyok között egy óvatlan pillanat elég, hogy megtörténjen a baj – írja a Femina.hu.

Ilyenkor gyakori, hogy a vadállatok viselkedése, mozgása kiszámíthatatlan, a nőstény egyedek, a szarvastehenek keresése idején leszegett fejjel járnak, és kevésbé elővigyázatosak, egy riadt pillanatban pedig könnyen áldozattá válnak, a baleset pedig akár az autóban utazókra nézve is súlyos következményekkel járhat.Az ősz különleges élménye a szarvasbőgés időszaka, amit igazi áldás elcsípni az erdőszéli településeken és a kirándulóhelyeken. Az éremnek azonban két oldala van, a párzási szakaszban sokkal aktívabbak és figyelmetlenebbek az állatok, ami komoly balesetet okozhat.

Őszi vadveszély az utakon

Egy jól fejlett szarvasbika akár 150-200 kilogramm testtömegű is lehet, nem nehéz belátni, milyen súlyos következményekkel járhat a vaddal történő ütközés. Az autóban okozott jelentős kár mellett a kocsiban ülők épségét is veszélyezteti a baleset. A sofőr lélekjelenlétén nagyon sok múlik ilyenkor.

Bár a sebességhatárok betartása mindig fontos, ilyenkor különösen indokolt a körültekintő, figyelmes vezetési stílus, az erdőkkel, fákkal sűrűn övezett, beláthatatlan utakon akár a sebesség jelentős mérséklése is megfontolandó, ha a forgalom ezt engedi. Nem csupán az esti órákban, de egész nap felkészültnek kell lenni, mivel bármikor felbukkanhat egy állat az utak mentén.

Ha baleset történt

Az autóban ülők épsége a legfontosabb a baleset megtörténténél, amennyiben pedig fizikai sérülés nincs az utazók körében, biztonságos helyre kell lehúzódni az autóval, lehetőség szerint az ütközés helyszínének közelében. A biztonságos megálláshoz hozzátartozik az elakadásjelző háromszög és lámpa használata.

A baleset után a rendőrséget kell hívni, akik a helyszínre érkezve felveszik a baleset adatait, és azt is megállapítják, melyik a területileg illetékes vadgazdaság, erdészet. A sérült állatot vagy tetemet tilos elmozdítani vagy elvinni a helyszínről a szabályok szerint, azt az illetékesek teszik meg.

Amennyiben a közlekedési szabályokat a sofőr betartotta, nem vonható felelősségre a vadállományban történt veszteség miatt. Mivel az eset a veszélyes üzemek találkozásának fogalmát meríti ki hivatalosan, az autóban okozott kárt a kocsi tulajdonosa viseli. Csak akkor lehet bármit a vadgazdaság számlájára írni, ha nincs vadveszélyre vonatkozó jelzőtábla a területen, vagy a társaság kifejezetten az út felé űzte a vadat, ám ez nem jellemző.

Mivel a kötelező felelősségbiztosítás nem terjed ki a vadállatokkal történő ütközésekre, csak casco vagy vadkárra szóló kiegészítő kötése esetén, a KRESZ-szabályok betartása mellett számíthat az autós a kár mértékének csökkentésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük