Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos figyelmeztetést adott ki NNK – Újra itt a kullancsveszély, nagyon kell vigyázni


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi tájékoztatása szerint a múlt évben  emelkedett a Lyme-kóros esetek előfordulása. Október közepéig csaknem 18 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint 2021 azonos időszakában.

Készítő: KPixMining
|Forrás: Shutterstock

A májustól augusztusig tartó időszakban fordul elő Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis – vagyis a vírusos agyvelőgyulladás – fertőzés.

2022. első hetétől a 42. hétig 1491 betegről érkezett jelentés, míg 2021 azonos időszakában 1267-ről.

Az NNK adatai szerint a 2022-es adat még a 2016-2020-as medián értékét (1312) is meghaladta – írja a Pénzcentrum.

Mint írták, a kullancsencephalitiszes esetek száma 79 volt, 25 százalékkal több, mint 2021-ben ebben az időszakban, viszont a 2016-2020-as évek mediánjánál alacsonyabb. A friss adatok szerint tavaly jelentősen nőtt a kullancsok által terjesztett betegségekkel fertőzöttek száma Magyarországon, ezért 2023-ban is fokozott óvatosság szükséges a nyaralóktól, kirándulóktól, erdős területen élőktől.

Most kezdődik a kullancsszezon, hiszen az apró vérszívók főként áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak, a nyári melegben jórészt meghúzódnak a nedves aljnövényzetben – mondta Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza.

Főként a tavaszi, illetve az őszi időszakban találkozunk kullancscsípés okozta bőrtünetekkel és fertőzésekkel. Mivel a kullancsok hordozhatják a Lyme-kórt vagy a kullancsencephalitist, így nagyon fontos a megelőzés. Utóbbi betegségre védőoltást is lehet kérni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük