Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos figyelmeztetést adott ki a mobiltulajdonosok részére a Nemzeti Védelmi Szolgálat


Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához. Az NVSZ Facebook-oldalán közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló az Anydesk „vírusírtó” alkalmazás telepítését magyarázza egy áldozatának.

AZ NVSZ KÖZÖLTE, AZ ALKALMAZÁSSAL VALÓJÁBAN TELJES HOZZÁFÉRÉST ADUNK A CSALÓKNAK A SZÁMÍTÓGÉPÜNKHÖZ, VAGY A MOBILTELEFONUNKHOZ.

Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó. Az NVSZ szerint legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét – írják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük