Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Autósok figyelem! Fontos figyelmeztetés érkezett a vadak okozta balesetek miatt


Ilyenkor ősszel fordul elő a legtöbb vadállatokkal kapcsolatos közúti baleset. Ilyenkor akár súlyos, végzetes sérülések is történhetnek, emellett általában az anyagi kár is jelentős. Azt viszont érdemes nem elfelejteni, hogy az elütött vad az állam tulajdona, elvinni nem szabad, és bizony a gépjárművek tulajdonosai csak ritkán kapnak kártérítést a vadásztársaságoktól. Az ATV Híradó riportja.

Fotó: Getty images

„A vad az bármikor megjelenhet az úton nem csak üzekedéskor, nem csak bőgéskor, hanem bármikor és az autóvezetőknek erre számítani kell, különösen akkor, ha ki van téve a vadveszélyt jelző tábla” – fogalmazott Forgács Barna, a Hajdú-Bihar megyei Vadászkamara elnöke.

A vadbalesetek gyakran személyi sérüléssel is járnak, és szinte kivétel nélkül jelentősen megrongálják a gépkocsikat is. Az autómentéssel foglalkozó szakemberek ilyenkor szinte naponta szállnak ki olyan balesetekhez, amelyekben vadat gázolt egy-egy autó.

A jogászok szerint sok múlik azon, hogy volt-e figyelmeztető tábla vagy sem. Ha igen, akkor nem érdemes próbálkozni, a vadásztársaság ezzel a felelősségét letudta.

„Ha a vadveszély jelzőtábla ki volt téve, illetőleg megfelelő védelmi berendezéssel el volt látva az érintett vadászterület, akkor bizony sajnos nem perelhetünk kártérítésre, ellenben, hogyha ezeket az intézkedéseket elmulasztotta, akkor jogosultak vagyunk peres eljárásban érvényesíteni az igényünket” – mondta Meggyes Attila, biztosítási szakjogász.

A vadbalesetekről a rendőrséget minden esetben értesíteni kell. Ők szólnak a vadásztársaságnak, akik gondoskodnak a helyszínen maradt vad további sorsáról. Azt elvinni a helyszínről semmiképp sem szabad.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük