Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos felhívást tettek közzé a magyar kerttulajdonosok részére, erre nem árt nagyon figyelni!


Kezdetét vette az igazi tavasz, és ezzel együtt a természet is új életre kel. Egymás után bontják szirmaikat a virágok, csapatostul rajzanak ki a beporzók, és nászénekektől vált hangossá a kertünk. Az év egy különösen csodálatos időszaka ez, amikor milliónyi élet kezdi meg szárnyalását, beépülve a természet sokszínű rendszerébe, hogy puszta létezésével is segítse a fennmaradásért vívott küzdelmeket – írja az Egy.hu.

Fotó: Pixabay / C. G.

A portál összefoglalta azokat az alapvető tudnivalókat, amelyekre feltétlenül figyelnünk kell a tavasz kezdetekor: madaraink és a körülöttünk elterülő ökoszisztémák védelméért.

Ideje abbahagyni az etetést!

A fagyok elmúltak, az első élelmet adó növények már kihajtottak, és bizony a madarak is korán vágtak bele a párkeresés izgalmaiba. Épülnek a fészkek, megtelnek az odúk, és lassacskán érkeznek az első fiókák is, akik a tojásból való kikelésük után máris élelemért kiáltanak.

Fontos tudnunk, hogy ilyenkor még a magevő fajok is állati táplálékkal etetik fiókáikat – nincs szükségük a téli etetők kínálatára.

És nemcsak, hogy szükségük nincs: egyenesen veszélyes kiszórt magokat hagyni az etetőn, hiszen egy-egy ilyen mag könnyen a fióka torkán akadhat, ezzel a törékeny apróság halálát okozva. Hagyjuk tehát abba az etetést, takarítsuk ki az etetőket, és bízzuk a többit a természetre! Kiválóan meg fogja oldani!

Felejtsük el a gallyazást, kivágásokat és a sövények nyirbálását!

A költési időszakban végzett bokor- és fakivágások, illetve a kísérő munkálatok számos faj sérülését és elhullását is okozhatják, ráadásul az élőhelyeket is károsíthatják. Természetesen nem arról van szó, hogy ne lehetne a kertben metszeni, de a nagyobb munkákat akkor is halasszuk el az őszi szezonra, ha időhiány miatt eddig nem sikerült elvégeznünk őket! A sövényekben, bokrokban számos énekesmadarunk rakhatott már fészket, és egy intenzívebb zavarás akár azt is okozhatja, hogy felhagy a fészek további építésével vagy akár a teljes költéssel is.

A madarak között ugyanúgy megtalálhatóak a különböző „személyiségtípusok”, mint az emberek között, ezért egy-egy érzékenyebb egyed esetében komoly károkat is okozhatunk. Amit tehát nem muszáj, azt ne bolygassuk!

A tiszta víz mindenki számára nélkülözhetetlen!

Madaraink sincsenek ezzel másként. A természetes vízforrások beszűkülésével egyre inkább rászorulnak az ember által biztosított itatókra, amelyeknek nem megfelelő kezelése azonban tragédiához is vezethet. A madáritatókban és környékükön ugyanis könnyen elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek végzetesek lehetnek a kisebb testű madarak számára, így az itatók tisztán tartása nem elhanyagolható feladatunk!

Gondoskodjunk rendszeresen a friss vízről, és takarítsuk gyakran az itatókat – főleg abban az esetben, ha madaraink körében kedvelt, forgalmas itatóról van szó.

Egy apró figyelmesség teljes fészekaljakat menthet meg!

A természetnek és a benne élő fajoknak egy különleges és figyelemreméltó tulajdonsága az alkalmazkodás képessége: irigylésre méltó rátermettséggel alkalmazkodnak a megváltozott környezeti feltételekhez. Ezt teszik kertünk madarai is akkor, amikor mindennapjaikat gyakran zavarják meg az olyan ragadozók általi fenyegetések, mint például kedvenc házimacskánk sosem szűnő prédaejtési késztetése. Ilyenkor – érthető – nem érzik kellő biztonságban magukat a sövény sűrűjében, és inkább kicsit magasabbra, elérhetetlenebb helyre építik leendő otthonukat. Így fordulhat elő, hogy fekete rigó fészkel a garázs lámpáján vagy az eresz melletti aprócska lécdarabon.

A kikelő fiókákra nézve azonban nem egy életbiztosítás a betonfelület felett méterekkel magasodó szűk otthon, ezért érdemes egy deszkát, fadarabot rögzítenünk a fészek alá – arra az esetre, ha valamelyik túl korán repülésre vállalkozó fióka kipottyanna a fészekből.

Egy-egy átgondolt vészhelyzeti megoldással kikerülhetjük a tragikus véletleneket, és egy szezonban akár több tucatnyi élet kirepülésében is segédkezhetünk.

Ebben a kisfilmben végignézhetjük egy fecskecsalád legifjabb generációjának születését és legzsengébb ifjúkorát:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük