Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos felhívást tett közzé a rendőrség – Ezt kérik a magyaroktól


Ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának – vagy újabban már internetes áruház munkatársaként – adják ki magukat az elkövetők, és miután hozzájutnak a sértett banki adataihoz, megkárosítják őket. A napokban ismeretlenek telefonos adategyeztetéskor a gyanútlan áldozatokat banki utalásra próbálták rábírni, vagy banki adatokat próbáltak meg tőlük megszerezni.

Az utalási adatok megszerzése után a sértettek számláján található pénz a csalók bankszámlájára került át. A rendőrség egyik kommunikációs és megelőzési osztályának szakemberei hasznos tanácsokat adtak, amivel elkerülhető a baj.

A rendőrség tanácsai a telefonos átverés kivédéséhez

  • Telefonon soha ne adj meg bankkártya, vagy netbank belépési adatokat! A pénzintézetek, illetve az internetes áruházak az ügyintézés során nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat.
  • Mindenkinek azt javasolják, hogy ha ilyen eset megtörténik, azonnal szakítsa meg a hívást.
  • Ne telepíts a számítógépre, telefonra ismeretlen programot, alkalmazást! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől, és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják. Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik vele a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, egyébként ilyen alkalommal is történik elsődleges ügyfél-azonosítás.
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében azonnal le kell töltened egy applikációt.
  • Ha SMS formájában kapsz megerősítő kódot, azt véletlenül se add ki a vonalban lévő ismeretlennek!
  • Csalás észlelése esetén a kért adatokat ne add ki, és ne végezz semmilyen tranzakciót!
  • Amennyiben mégis megadtál valamilyen adatot a csalóknak, akkor a bankkártya letiltásáról azonnal intézkedj a pénzintézetednél, illetve ha a leírt módszerrel találkozol, tegyél bejelentést a lakhelyed szerinti rendőrkapitányságon!