Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos döntést hozott a parlament: Bármennyiszer meghosszabbítható lesz a veszélyhelyzet


A jogszabály módosítását a kormánypárti képviselők kezdeményezték. 142 igen, 31 nem, továbbá 6 tartózkodás mellett fogadták el a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosítását – számolt be róla az Mfor.

MTI Fotó: Soós Lajos

A módosítás szerint a veszélyhelyzet harminc napon túli meghosszabbítását ezentúl legfeljebb 180 napra kérhetik. Az indoklás szerint több európai országban is korlátot szabnak a hasonló rendeletek kapcsán.

Arra is hivatkoztak, hogy mivel az alapvető jogokat is korlátozhatják a veszélyhelyzet alatt, ezért szükségszerű az időkorlát megállapítása. A különleges jogrendnek egy 2020-as módosítás alapján három esete lehet: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet.

Orbán Viktor még május 24-én jelentette be a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon az orosz-ukrán háború miatt. Az Országgyűlés június 8-án hosszabbította meg az intézkedést, egészen november 1-ig.

A kormány a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet, valamint humanitárius katasztrófa esetén 30 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbításának időkorlátjáról döntöttek most.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük