Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos döntést hozott a kormány: újabb béremelést jelentettek be 2024-ben


A napokban kapják kézhez az ápolók, egészségügyi dolgozók júliusi, 18 százalékkal magasabb bérüket – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Takács Péter hozzátette: a háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a kormány idén is tovább növeli az egészségügyi dolgozók bérét, jövő márciusban pedig újabb nagy emelés várható.

A BÉREMELÉS CSAKNEM 84 EZER ÁPOLÓT ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKAT ÉRINTI.

Közölte, 2010 óta több ütemben, jelentősen nőtt az ápolók bére, legutóbb tavaly januárban volt 10 százalékos béremelés. A mostani emeléssel az ápolók bruttó alapbére 2010-hez képest átlagosan már a négyszeresére emelkedik – mondta az államtitkár.

Egy négy-hat éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 422 550 forint, ami a jelenlegi béremeléssel 498 600 forintra nő. Ez 2010-ben csupán 126 270 forint volt. Egy 20 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 493 690 forint, ami 582 550 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 149 150 forint volt.

Egy négy-hat éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 340 030 forint, ami a béremeléssel 401 240 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 91 400 forint volt. Egy 20 éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 389 830 forint, ami a július 1-jei béremeléssel 460 000 forintra emelkedik, ez az összeg 2010-ben 106 600 forint volt – ismertette Takács Péter.

A KORMÁNY MÁR ARRÓL IS DÖNTÖTT, HOGY AZ ÁPOLÓI BÉREMELÉS 2024 MÁRCIUSÁBAN FOLYTATÓDIK – TETTE HOZZÁ AZ ÁLLAMTITKÁR.

A háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki a júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. Rájuk nem az ágazati előmeneteli szabályok irányadóak, különféle jogállások szerint végzik a munkájukat. Van, akinél a munka törvénykönyve irányadó, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előmeneteli szabályok érvényesek.

Először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés, a háziorvosi kollegiális vezetők számításai szerint nem, ezt pedig a kormány elfogadta. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják majd meg – mondta el az államtitkár.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, ezután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elvégzi a számfejtést – tette hozzá.

Takács Péter megjegyezte:AZ ALAPELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK BÉREMELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN A MAGYAR ORVOSI KAMARA TÉVES INFORMÁCIÓKAT TETT KÖZZÉ,a Belügyminisztérium azonban elkötelezett a szféra béremelése mellett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük