Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos dologra figyelmeztetik a szülőket: Vírusos fertőzés terjed a magyar óvodákban, ilyen tüneteket produkál


Vírusfertőzés terjed az óvodások körében, melynek kiütések a legjellegzetesebb tünetei, amik általában néhány nap alatt elmúlnak.

Lepkehimlő terjed Magyarországon

Egyre több a lepkehimlős óvodás, számolt be az Infostart. A portál szakértő segítségével járt utána a betegségnek.

A lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel, fogalmazott az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A betegség legjellemzőbb tünete a kiütés, ami főleg a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál. Ha a szülők bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket tapasztalnak a gyerekeken testszerte, akár a végtagokon, amelyek általában alig viszketnek, akkor a szakértő szerint jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

Sokszor megesik, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket, egy allergiás reakciónál hirtelen erőteljesebb tünetek jelentkeznek, míg a lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet, mondta el a gyermekorvos.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta a szakember.

A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodáscsoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Jó hír viszont, hogy a lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

A lakosságnak több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen, és általában kisgyerekkorban. A lepkehimlő alapesetben gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz, ajánlotta Havasi Katalin.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük