Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos dolgok derültek ki a lakosságról: egyre kevesebb magyar egyre több és nagyobb ingatlant épít


Újabb eredményeket közölt a múlt évi népszámlálás nyomán a Központi Statisztikai Hivatal, amelyből kiderült, hogy hol, mennyien és milyen körülmények között élünk.

Fotó: hitelmax.hu

A tavalyi népszámlálás eszmei időpontjában, 2022. október 1-jén Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, 334 ezerrel kevesebb, mint a legutóbbi népszámláláskor, 2011-ben – emlékeztetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Budapesten 1,7 millióan éltek, közel 47 ezerrel kevesebben, mint 11 éve.

A vidéki városok közül Debrecen a legnépesebb, 200 ezer fővel, ám 12 ezer lakossal ott is csökkent a népesség. Míg a nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké inkább gyarapodott. Ugyancsak nőtt a lakosság száma az északnyugati országrészben és a Balaton környékén. A magyarországi települések több mint egyharmadában 500 főnél kevesebben élnek.

A további részleteket csepegtetve, mostani adatközlésében a lakhatásra fókuszált a KSH. A már végleges lakásadatok szerint Magyarország lakásállománya 4,6 millió lakásból áll,

  • 21 százalékuk Budapesten,
  • 52 százalékuk vidéki városokban,
  • míg 27 százalékuk községekben található.

Közel kétharmaduk téglaépítésű, 13–13 százaléka vályog- vagy panelfalazatú. A lakott lakások 31 százaléka kétszobás, 32 százaléka háromszobás, a négy vagy annál több szobás lakások aránya 29 százalék.

A LAKÁSOK ÁTLAGOS ALAPTERÜLETE 82 NÉGYZETMÉTER, 4 NÉGYZETMÉTERREL TÖBB, MINT 2011-BEN. TOVÁBB NŐTT A NAGY LAKÁSOK ARÁNYA, A 100 NÉGYZETMÉTERNÉL NAGYOBB ALAPTERÜLETŰEK 28 SZÁZALÉKOT TESZNEK KI. SZÁZ LAKOTT LAKÁSRA 237 LAKÓ JUT, 11 FŐVEL KEVESEBB A 2011. ÉVINÉL.

A lakott lakások 98 százaléka vezetékes vízzel ellátott. A közcsatorna-hálózat jelentősen bővült, a házi csatornát használók aránya kevesebb mint felére csökkent. A legutóbbi népszámlálás óta több mint ötszörösére, 357 ezerre emelkedett a fűtési célra áramot is használó háztartások száma. A fenntarthatósági szempontok felértékelődését jelzi a korszerű energetikai megoldások terjedése. 165 ezer lakott lakás olyan épületben van, amely rendelkezik napelemmel, 68 ezer lakásban használnak hőszivattyús fűtőberendezést, és 28 ezer lakás melegvíz-ellátását segíti napkollektor.

AZ ADATOK FELDOLGOZÁSA ŐSSZEL FEJEZŐDIK BE. VUKOVICH GABRIELLA, A KSH ELNÖKE ARRÓL BESZÉLT, HOGY A TAVALYI NÉPSZÁMLÁLÁS SORÁN 1,8 MILLIÁRD KÜLÖNBÖZŐ ADATOT GYŰJTÖTT ÖSSZE A STATISZTIKAI HIVATAL.

A teljes körű digitalizáltságnak és az adminisztratív adatbázisok használatának köszönhetően ennek az óriási adattömegnek a feldolgozása a korábbi papíralapú összeírásokhoz képest jelentősen felgyorsult.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük