Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos átalakulás jön a postán: változás a kézbesítéseknél és fegyvert is viselhetnének a postások


A posták működését is változtatná a kormány egy november 2-án benyújtott törvénymódosítás szerint. A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az Országgyűlésnek, az előadója Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – írja a Napi.hu.

(illusztráció Fotó: vehir.hu)

Ebben – egyebek között – a postások fegyverviseléséről szóló rendelkezést módosítják. A jelenleg hatályos normaszöveg szerint az egyetemes postai szolgáltató alkalmazottja maga döntheti el, hogy tart-e magánál gázsprayt, vagy a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szerinti gáz- és riasztófegyvert. Ez most megváltozik, a biztonság növelése és a balesetek elkerülése érdekében kizárólag az egyetemes postai szolgáltató, mint munkáltató lenne jogosult dönteni arról, hogy az adott postai alkalmazottnak eszközt (gázspray) biztosítson.

A postán küldött, de aláírva vissza nem küldött szerződésekre vonatkozó jogszabály is változik. A postai szolgáltató és a postai szolgáltatást igénybe vevő feladó vagy címzett közötti egyedi szerződések vonatkozásában ugyanis az volt a tapasztalat, hogy a postai szolgáltató által megküldött írásbeli szerződést sok esetben nem küldi vissza a feladó vagy a címzett, így a szerződés írásba foglalása elmarad, ugyanakkor mind a postai szolgáltató, mind a feladó vagy címzett az egyedi szerződésben foglaltaknak megfelelően, igénybe veszi és teljesíti is a szerződés szerinti szolgáltatást.

A javasolt módosítás lehetővé teszi a szerződés ráutaló magatartással történő létrejöttét, illetve azt, hogy az írásbeli szerződés hiányára jogvita esetén az a fél, akinek ez felróható, ne hivatkozhasson.

A módosítás alapján az elsőbbségi levél küldemények legalább 85 százalékát a korábbi feladást követő munkanap helyett a feladást követő második munkanap végéig kell kézbesíteni.

Az elsőbbségi levél igénybevétele, különösen a lakosság általi igénybevétele, nagyon csekély, 2022. első félévében az összes belföldi levélküldemény mindösszesen 5,3 százaléka volt elsőbbségiként feladott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük