Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos állásfoglalás érkezett a kárpátaljai magyarság sorsáról: Ukrajnának vissza kell adni az ott élőktől elvett jogokat


Érvényes brüsszeli dokumentum született arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat.

A magyar külügyminiszter kihangsúlyozta, az elmúlt hetekben nem kis viták zajlottak Brüsszelben arról, milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások a háborúban álló Ukrajnával. „Az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott Brüsszelben arról, hogy milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával.” – kezdte a posztjában Szijjártó Péter, ami egyúttal az egyik legfontosabb üzenete is, hiszen rengeteg magyar ember érint.

Szijjártó hangsúlyozta, mindvégig ugyanazt az álláspontot képviselték, és ez jelenleg sincs másképp. Ebből nem hajlandóak engedni, és úgy tűnik, a kitartásuk meghozta a gyümölcsét, aminek sokan örülnek. „Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek.”

Nem titok, néhány tagország még csak hallani sem akart erről a feltételről, addig a magyar kormány arról, hogy mindezt elengedje. Semmilyen módon nem akart engedni, mert ez egy alapvető kérdés Magyarország számára. „Néhány tagország hallani sem akart erről a feltételről, mi viszont világossá tettük, hogy ragaszkodunk a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek.”

Az éles viták után péntek este megállapodás született Brüsszelben, ami egyértelmű üzenet Ukrajna számára. „Éles viták után ma este megállapodás született Brüsszelben: az Ukrajnával folytatandó tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. Most már tehát brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük