Közzétette - Kategória - Egyéb, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Folytatódott a beregi sporttörténelem – Kerékpáros nemzetközi világkupafutam Vásárosnaményban


Az egyetlen hazai rendezésű világversenynek ebben az évben is, a Bereg szíve Vásárosnamény mellett Nyíregyháza és Ibrány adott otthont. A Vásárosnaményban is megrendezésre kerülő futam sporttörténelmi nívóját az adja, hogy a verseny UCI nemzetközi világkupafutam, tehát a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által legmagasabban jegyzett junior országúti világkupafutam, ami azt jelenti, hogy a versenyzők világranglista pontokat tudnak itt gyűjteni. A sportág történetében hatalmas eredmény, hogy közel száz év után 2020-ban ismét Magyarország, ezen belül Vásárosnamény is otthont adhatott a nemzetközi versenynek, mely sportág a tizenhat kiemelt sportág között szerepel hazánkban.

A Beregben immár második alkalommal  megrendezésre kerülő One Belt One Road Nation’s Cup Hungary ifjúsági világkupaversenyen. húsz csapat 119 versenyzője állt rajthoz a Bereg szívének főterén. A három napos világverseny három helyszínén, összesen 243 kilométert tekertek a fiatal bringások. A mezőny az első egy 3,8 kilométeres prológgal kezdett a megyeszékhelyen, melyet két félszakasz követett. A második napon Vásárosnaményban és a festői szépségű Beregben egy majdnem 90 kilométeres távon tekertek a kerékpárosok, majd Ibrány és környékén közel 41 kilométeres szakaszt teljesített a mezőny. A harmadik, zárónapon újra Nyíregyházára köröztek a versenyzők, ahol közel108 kilométert megtéve dőlt el a világkupa sorsa. A 119 fős mezőnyben 12 magyar fiatal is indult, ők hazai földön, de nemzetközi környezetben mutathatták meg tudásukat. Tekintettel arra, hogy a legtöbb országban a hasonló kategóriájú versenyeket a pandémia miatt törölni kellett, ezért jóformán vagy csak itt, Magyarországon vagy esetleg még Csehországban lehet az idén ilyen kategóriájú versenyen pontokat gyűjteni.

A Bereg szívében megrendezett verseny a 2021-es országúti kerékpáros ifjúsági világkupa magyarországi futamának félszakasza volt, ahol egy 89,9 kilométeres mezőnyverseny zajlott Vásárosnamény körül, mely végül mezőnyhajrával zárult. ahol elsőként az észt Madis Mihkels, másodikként aa norvég Stian Edvardsen-Fredheim, míg hamadikként a szintén észt Romet Pajur zárt..Az éles rajtot követően folyamatosak voltak a próbálkozások, ám életképes szökés nem tudott kialakulni a 89,9 kilométeres etapon, melynek során a beregi település körül két kört abszolvált a mezőny, egy gyorsasági részhajrával megfűszerezve. Leginkább a belga és a német válogatott próbálta kontrollálni a történéseket, de egy alkalommal a magyar nemzeti csapat színeit erősítő Orosz Bálint is el tudott minimális különbséggel szakadni. A gyorsasági részhajrához közeledve két kisebb bukás is nehezítette a kerekesek előrehaladását, ám ez sem akadályozhatta meg az észt csapatot a felvezetésben, így a sprintet a nem sokkal korábban földre kerülő Madis Mihkels nyerte, honfitársa Romet Pajur valamint a cseh Stepan Siroky előtt. A második kör végén már a mezőnyhajrára készültek a csapatok, sajnos elég idegesek voltak a fiatalok, így egy újabb bukás borzolta a kedélyeket. A szakaszgyőzelemért zajló sprintben ismételten csak az észtek domináltak, Madis Mihkels nyerte a szakaszt a norvég Stian Edvardsen-Fredheim és a szintén észt Romet Pajur előtt. Legjobb magyarként Mészáros Bence a harmincadik helyen ért célba.

Eredmények
1/a szakasz, Vásárosnamény-Vásárosnamény (89,9 km)
1. Madis Mihkels (Észtország) 1:51:41
2. Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) a.i
3. Romet Pajur (Észtország) a.i
4. Oliver Sondergaard (Dánia) a.i
5. Mihajlo Stolic (Szerbia) a.i
6. Fran Aron Ragilo (Észtország) a.i
7. Karsten Larsen Feldmann (Norvégia) a.i
8. Mathis Avondts (Belgium) a.i
9. Daniel Schrag (Németország) a.i
10. Pawel Wieczkowski (Lengyelország) a.i

30. Mészáros Bence (Magyarország) a.i

A világkupa végül egy 108 kilométeres szakasszal zárult Nyíregyháza körül, melynek végén norvég etapsiker született, Per Strand Hagenes személyében. Összetettben Per Strand Hagenes (Norvégia) hat másodperc előnnyel diadalmaskodott honfitársa Stian Edvardsen-Fredheim (Norvégia) előtt – a harmadik a két félszakasz győztese, Madis Mihkels (Észtország) lett. A legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót a tizenötödik helyen záró Szijártó Zétény szerezte meg, a pontversenyt Mihkels, míg a fiatalok összevetését Niels Michotte (Luxemburg) nyerte.

One Belt One Road Nation’s Cup Hungary ifjúsági világkupa végeredménye:

1. Per Strand Hagenes (Norvégia) 5:03:45
2. Stian-Edvardsen Fredheim (Norvégia) + 6 mp
3. Madis Mihkels (Észtország) + 10 mp
4. Niels Michotte (Luxemburg) + 16 mp
5. Hubert Grygowski (Lengyelország) + 27 mp
6. Dylan Bibic (kanadai, Cannibal Team) + 27 mp
7. Frederik Lykke (Dánia) + 28 mp
8. Frank Aron Ragilo (Észtország) + 29 mp
9. Romet Pajur (Észtország) + 30 mp
10. Luke Feuerhelm (LUX-Sideshow p/b Specialized) + 32 mp
.
15. Szijártó Zétény (Magyarország) + 36 mp
20. Mészáros Bence (Magyarország) + 40 mp