Közzétette - Kategória - Egyéb, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Folytatódik Vásárosnamény úthálózatának fejlesztése – újabb egy kilométeres szakasz újul meg a városban


Vásárosnamény Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések elnevezésű, TOP-2.1.3-16 azonosítószámú felhívásra, melynek eredményeképpen 279,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg számára. A projekt keretein belül, a város két kerületében építenek ki korszerű csapadékvíz elvezető rendszert, mégpedig a vásárosnaményi Heltai Gáspár utcán, valamint Vásárosnamény-Vitkán a Kazinczy Lajos utcán.

A belterületvédelmét szolgáló vízelvezetőhálózat fejlesztését és rekonstrukcióját szolgáló kivitelezés során, csapadékvízelvezető hálózat kerül kiépítése, felújítása és  fejlesztésre mindkét városrészen. Ezen projekttel tovább folytatódik a város úthálózatának fejlesztése, valamint Vásárosnamény rossz állapotú útjainak felújítása. A városlakók jelzéseit és azok kéréseit figyelembe véve, a városvezetés továbbra is nagy hangsúlyt fektet a vásárosnaményi utak és járdák felújítására, valamint a parkolóhelyek bővítésére, ezzel is növelve az itt élők komfortérzetét és biztonságosabb közlekedését. A fejlesztések következő ütemében a Heltai Gáspár utca újul meg teljes hosszában. A munkálatok során az útszakasz bel- és csapadékvíz-elvezető rendszere kerül fejlesztésre, valamint csapadékvíz-elvezető árkainak kialakítása van jelenleg is folyamatban.

A Vásárosnaményi Heltai utca kivitelezéséért felelős cég szakembereitől megtudtuk, hogy az eddig elvégzett folyamatok során, a Kraszna utca és Széchenyi utca közötti szakasz bal oldalán TB 20/30/30 árokburkoló elemek, míg jobb oldalán TB 20/50/40 árokburkoló elemek kerültek lefektetésre 62 méter hosszúságban., ahol a kapubejárók szabad hozzáférését 10 tonna tengelyterhelésű TBF 20 fedlapokkal biztosították. A Széchenyi utca és Sport utca között fekvő szakasz bal oldalán TB 30/50/40 árokburkoló elemek kerültek lefektetésre 84 méter hosszúságban, mag jobb oldalon 40×100 mm méretű folyókaelemek, szintén 84 méter hosszúságban. A Sport utca-Bessenyei utca, valamint Gyöngyvirág utcát határoló szakasz bal oldalán TB 20/30/30 árokburkoló elemek, míg jobb oldalán az előírt 40×100 mm méretű folyókaelemek helyett, 60×100 mm méretű folyókaelemek kerültek beépítésre mind a két oldalét 84 méter hosszúságban. A munkálatok során KG 315 típusú lefolyócsövek kerültek beépítésre összesen 200 méternyi szakaszon. A rejtett csapadékvíz-elvezető csövek fektetésére a parkolás és a könnyebb közlekedés elősegítése céljából volt szükség. A Jókai út és Hunyadi utca közötti szakaszon TB 30/50/40 árokburkoló elemek, valamint KG 400 típusú lefolyócsövek kerültek beépítésre összesen 126 méter szakaszon. Az Ifjúság út és Csalogány utca közötti 64 méternyi szakaszon, TB 20/30/30 árokburkoló elemeket helyzet ki, míg a Hunyadi utcát és Bessenyei utcát határoló 306 méteres szakaszon, szintén TB 20/30/30 árokburkolókkal biztosították a zökkenőmentes csapadékvíz-elvezetést. A Gyöngyvirág utca és Sport utcát határoló 99 méteres szakaszon TB 20/30/30 árokelemek, valamint a villanyoszlopokat tehermentesítendő, KG PVC 315 lefolyócsövek kerültek lefektetésre 2x 5 méter hosszúságban. A folyókák alapzatát 20 centiméteres homokos kavics ágy adja, melyre 15 centiméteres CKT beton került. A kivitelezés során eddig megközelítőleg 160 köbméter homokos kavics, 40 köbméter CKT beton, valamint a támfalak kiépítéséhez négy köbméter C20-as használtak fel a szakemberek.

Az árokelemek 5 centiméteres kiemelésre kerültek, hiszen a munkálatok befejezését követően, a teljes útszakasz kap majd új aszfaltréteget.

A Heltai utcán zajló beruházás munkálatait, itt tekintheti meg: