Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Folytatódik Ukrajna felfegyverzése: Lengyelország T-72-eseket, míg a német fegyvergyártó Leopard harckocsit szállít az országba


Lengyelország harckocsikat küldött Ukrajnának – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán.

A kormányfő ugyanakkor biztonsági megfontolásokra hivatkozva nem közölte a harcjárművek számát. A lengyel sajtó értesülése szerint negyven T-72-es harckocsiról van szó, de a varsói vezetés ezt nem erősítette meg. Morawiecki szombaton jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel folytatott krakkói megbeszélésén, hogy Varsó nagyjából hétmilliárd zloty (563 milliárd forint) értékű katonai támogatást fog nyújtani a kijevi vezetésnek. A február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet óta Lengyelország páncéltörő- és légvédelmi rakétákkal, tarackágyúkkal, lőszerrel és drónokkal látta el a kijevi kormányerőket.

A Magyarországon is terjeszkedő német mamutvállalat, a Rheinmetall azt tervezi, hogy 88 Leopard harckocsit szállít Ukrajnának. A Welt értesülései szerint a vállalat a német szövetségi kormányhoz már be is adta a kivitelhez szükséges engedélykérelmet. A Gazdasági Minisztérium szóvivője az újságnak azt mondta, hogy „titoktartási okokból” nem kívánnak nyilatkozni. A kérelemről végső soron a Szövetségi Biztonsági Tanácsnak kell döntenie. A német lapok arról írnak, hogy a Rheinmetall 100 Marder harckocsi szállításával kapcsolatban is érdeklődött már. Németország eddig nem szállított az orosz hadsereggel küzdő Ukrajnának nehézfegyvereket, így eddig harckocsik sem szerepeltek az eladási listákon. A Welt szerint viszont most, csak a Leopardok esetében, több mint kétmilliárd euró értékű nehézfegyver-exportról van szó. Magyarország egyébként az előző kormányzati ciklus alatt összesen 44 darab új Leopard 2A7+-t vásárolt és 12 darab felújított Leopard 2A4-est lízingelt a németektől.

Képünk illusztráció (Photo by Tom Stoddart/Getty Images)