Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a változékony, csapadékos időjárás – elsőfokú veszélyjelzést adtak ki 9 vármegyére


A középtávú előrejelzés szerint nagy fordulat jön az időjárásban: hamarosan érkezik az igazi nyári meleg.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő egy-két nap során még szórványos jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre, helyenként zivatarra. Mint Facebook oldalukon írják, pénteken a csapadékhajlam már jelentősen csökken, legfeljebb néhány helyen eshet, szombattól pedig jön a fordulat, még szárazabbra fordul az időjárás, berobban a meleg.

A vastagabb felhőtömb fokozatosan kelet felé halad, de mögötte erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, így döntően erősen felhős időre van kilátás. Főként az ország délkeleti felén szórványosan fordulhat elő eső, zápor, elszórtan zivatar. A csapadékgócok fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződnek. Az északias szél a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél jó pár fokkal hűvösebb marad az idő.

Szerdára elsőfokú veszélyjelzést adtak ki 9 dunántúli és keleti vármegyére. Csütörtökön aztán még inkább viharosra fordulhat hazánk időjárása, akkor már Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves vármegyét is érinti a sárga jelzés.

Fordulat az időjárásban: jön a tikkasztó nyári meleg

Mindkét nap reggelén a délnyugat, nyugat felől érkező csapadékzónában a dörgés, villámlás sem kizárt, majd napközben a délkeleti, keleti megyékben, a középső tájakon lévő összeáramlás környezetében helyenként zivatar alakulhat ki. 

A zivatarokat kisméretű, 2 cm átmérőjű jég és átmeneti, 60-70 km/h sebességű, viharos szél kísérheti. Felhőszakadásra szerdán a délkeleti tájakon van esély.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük