Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a nyárias, meleg időjárás: ma akár 32 Celsius fokos őszi kánikula is lehet


Eleinte országszerte napsütésre számíthatunk, majd nyugat felől fátyolfelhők, estétől pedig vastagabb felhőtömbök is érkeznek. Ezekből nyugaton záporok, zivatarok kialakulása várható. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz.

A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Késő délutánig, estig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Ekkortól azonban a Dunántúl északnyugati felén már kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos széllökés (60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm) és intenzív csapadék kísérhet. Ekkor egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű (> 2 cm) jéggel. A zivatartevékenység az éjszaka második felében várhatóan tovább terjeszkedik kelet felé az országban.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük