Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a harc a szúnyoginvázió ellen: országszerte elrendelték a szúnyogirtást, ezeket a vármegyéket érinti


A szakemberek összesen 1700 hektáron irtják biológiai módszerrel a vérszívókat.

Budapest mellett Komárom Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés a héten – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t. Az eljárás során egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el – tették hozzá.

Mint írták: a csípőszúnyogok tömeges elszaporodásának megelőzése, később pedig a szúnyoginvázió mértékének csökkentése érdekében kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni. Az elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése során terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített berendezéssel juttatják ki a környezetbe a szert a szakemberek.

A természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható – tették hozzá. A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat.

A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is.

A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni, ezért arra kérnek mindenkit, hogy folyamatosan ürítsék ki a ház körül található, a szúnyogok tenyészőhelyéül szolgáló vízzel teli edényeket, tartályokat, hordókat – olvasható az OKF közleményében.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük