Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Föld-védelmi kísérlet: Indul a NASA aszteroida-eltérítő küldetése


Már csak kevesebb, mint egy hét van hátra, hogy a NASA űrszondája becsapódjon egy földközelben keringő aszteroidába.

wsj.com

Az űr rejtélyének megértése érdekében a NASA továbbra is számos küldetést hajt végre, annak ellenére is, hogy a közelmúltban kétszer is kudarcot vallott Hold-missziója. Az űrhivatal így már harmadjára próbálja majd meg elindítani az Artemis-1-et, ám ezen kívül is van még egy NASA-küldetés, amely a napokban garantáltan a címlapokra kerül.

A küldetés neve DART Mission, ami alapjaiban változtathatja meg a bolygóvédelmi módszereket és elképzeléseket, de hogy miről is van szó pontosan, azt alább taglaljuk.
Aki látta az Armageddon című filmet, annak bizonyos “jelenetek” ismerősek lehetnek, ugyanis akárcsak a filmben, a valóságban is az a célja a NASA-nak, hogy képes legyen a Földre veszélyes aszteroidák irányának megváltoztatására.

A DART küldetés pedig éppen erről szól, ugyanis a hivatal űrszondája egy aszteroidával fog szándékosan ütközni, mely során a NASA arra kíváncsi, hogy az űrszonda aszteroidával való ütköztetésének hatására az aszteroida iránya megváltoztatható-e.

Amennyiben a kísérlet sikerrel jár, akkor egy történelmi küldetésként kerül majd be a feljegyzésekbe, ugyanis egy nagy lépéssel közelebb kerülhetünk a Föld felé közeledő aszteroidák irányának megváltoztatására, így a bolygó megmenekülhet a potenciálisan bekövetkező tragikus eseményektől, írja a News Scientist.

A 2021. november 24-én útnak indított DART (Double Asteroid Redirection Test) egy mindössze 19 méteres űrszonda, ami már ütközési pályán van azzal a Dimorphos holddal, amely a Didymos bolygó körül kering, és amelynek átmérője mintegy 780 méter. A cél az, hogy az űrszondát a 160 méter széles Dimorphosnak ütköztetik, aminek hatására vélhetően megváltozik majd a pályája.

Fontos megemlíteni, hogy bár a kiválasztott objektum földközelinek számít és emiatt potenciálisan veszélyesnek minősül, valójában akkor sem jelentene veszélyt a Földre, ha a kísérlet kudarcot vallana.

Magán a DART-on egyébként több kamera is helyet kapott, így élőben közvetíti majd az eseményeket, ám mivel a 6.6 km/másodperces sebességgel bekövetkező ütközést már nem fogja túlélni, a projekt részét képezi egy kis méretű műhold is, amely már le is vált a DART-ról. A LICIACube 55 kilométeres távolságból fog képeket továbbítani az ütközésről a Föld felé, amiket a tervek szerint a NASA által indított élő közvetítésben is megmutatnak majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.