40 eve varos vasarosnameny

Fókuszban a beregi értékek A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig[srizonfbalbum id=186]

A megye egyik legrégebbi településén munkálkodik Jóni János fafaragó, aki jelenleg Nagydoboson él feleségével és két gyermekével. A fafaragással gyerekkorában ismerkedett meg, a Vásárosnaményi fafaragó szakkör keretein belül. Elmondása szerint már gyermekkorában erős elhatározás alakult ki benne, hogy a fafaragás minél több stílusát és technikáját sajátítsa el. Nagy örömére szolgált, hogy a Vásárosnaményi fafaragó táborban rendszeresen részt vehetett, és az ország legjobb fafaragóitól tanulhatta „a fafaragás mesterségét.” János több mint 30 éve fejleszti folyamatosan fafaragó tevékenységét, szebbnél -szebb alkotásokat hagyva a háta mögött.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (31)

Jóni János az igazi értékeket és értékrendeket tartotta szem előtt mikor évtizedekkel ezelőtt fafaragásra adta a fejét. Nem csoda, hiszen elhivatottsága mellett az elmúlt évtizedekben, a szatmári és beregi térségben ismét egyre inkább teret hódít több kézműves és népművészeti irányzat: hímzés, goblein varrás, kovácsolás, fafaragás, bőrdíszművesség, fazekasság, foltvarrás, néptánc csoportok, különféle kórusok. Ezekkel a tevékenységekkel nem a magamutogatás, és nem az urizálás a célja, hanem igazi értékeket és értékrendet akarunk a figyelem középpontjába helyezni.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (18)

Ezek a munkák ugyanis nagy kudarctűrő képességet, és sok-sok alázatot igényelnek. Természetesen, mint oly sok ember, ő is a Bereg szívében, Vásárosnaményban kapott ihletett Schmidt Sándor, a Népművészet mestere által szervezett fafaragó szakkörök és alkotótáborok alatt, ahol megtapasztalhatta milyen lehetőség van a beregi emberek kezében.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (30)

A máig működő több mint, 40 éves múlttal rendelkező tábor mellett, napjainkban kiemelkedő eredményeket ér el az Aranyosapátiban lévő nemzetközi fafaragó tábor Nick Ferenc vezetésével, a Beregszem Kulturális és Művészeti Egyesület Herczeg Péterné vezetésével. Ebben az évben lett bejegyezve az Élhetőbb Nagydobosért egyesület helyi lakosok kezdeményezésére. Ennek az egyesületnek is kiemelt prioritása a különféle népművészeti ágak segítése.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (28)

Valami tehát elkezdődött, ami újra és újra a felszínre tör! Egy maroknyi csoport, itt-ott a falvainkban ráérzett arra, hogy milyen rejtett tartalékai vannak településeinknek, amely alkalmas arra, hogy a világ figyelmét ide irányítja. Az nem véletlen műve, hogy a beregi szőttesekért, hímzett terítőkért, faragott táblaképekért, Japánból és a világ számos pontjáról visszatérő vendégek és vásárlók jelennek meg.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (21)

Valamit tudnak a beregi asszonyok, és a kézműves emberek. Jóni János és mások meggyőződése, hogy a különböző népművészeti ágak komoly bevételi forrást képezhetnek, és akár húzóágazattá is fejlődhetnek a szatmár – beregi térségben! Az esztétikai értékek képviselete mellett, minimális befektetéssel, a munkáinknak sokkal több hozama lehet.

Jóni János Nagydobos -Fókuszban a beregi értékek - A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig (20)

Ezt a kiaknázatlan lehetőséget jó szívvel és jólélekkel ajánlják az országgyűlési képviselőink és polgármestereink figyelmébe. Terveik között szerepel a Bereg kapuja, és néhány településen székelykapu faragása, a fiatalok bevonásával. Meglátásuk szerint, a székelykapu olyan nemzeti kulturális örökségünk, amely napjainkra már a leginkább kifejező szimbóluma a nemzeti összetartozásunknak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?