Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fokozódik a magyar gyógyszerhiány: fontos gyógyszer tűnt el a patikákból


Akkora a hiány az epilepszia gyógyszerekből, hogy sokan több száz kilométert utaznak, mire be tudják azokat szerezni. Sőt olyan is akad, aki külföldön próbálkozik.

Képünk illusztráció Fotó: rtlklub.hu

Hónapok óta bizonytalan több epilepszia gyógyszer beszerzése. Az őket képviselő egyesületnél azt mondják, ez több száz beteget érint, köztük sok gyereket. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet aktuális termékhiány listáján öt készítmény szerepel. Ezeket jelenleg a megnövekedett igény, piaci megfontolások, vagy gyártási gondok miatt nem lehet kapni. Az RTL Klub Híradója által megkérdezett gyermekorvos szerint a helyettesítő szerekre való átállás ennél a betegségnél mindig kockázatos, az egyik leghatékonyabb gyógyszer hiánya pedig tömegesen érintheti az epilepsziás gyerekeket.

Van olyan beteg, akinek több, mint 200 kilométert kell utaznia, hogy beszerezze a gyógyszerét. A hiányt legtöbben tartalékolással igyekeznek ellensúlyozni, de sokan külföldről, például Szlovákiából vagy Olaszországból próbálják beszerezni a szükséges gyógyszereket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük