Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fogynak az üres álláshelyek, ebben a négy vármegyében viszont nagyot nőtt a munkanélküliség


Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban – közölte a Profession.hu.

Készítő: Norbert Bánhidi

Az állásportál adatai szerint az országos átlagot tekintve a HR, munkaügy területén 26,3 százalékkal, a gyártás, termelésnél 19,6, míg a fizikai, segéd és betanított munka esetében 18,3 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben gyarapodtak a meghirdetett pozíciók a marketing, média, PR és a közigazgatás területén 2,6, illetve 10,8 százalékkal.

Az aktivált hirdetések száma a legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar vármegyében nőtt, amelyhez elsősorban a vendéglátás, a szállítás, beszerzés, logisztika járult hozzá. Tolna vármegyében az építőipar, ingatlan, a szakmunka és a mérnök szakmákhoz kerestek a leginkább munkaerőt az előző év azonos időszakához képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, a pénzügy és könyvelés, valamint az IT üzemeltetés, telekommunikáció hirdetésszámai, Békés vármegyében pedig az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka, a bank, biztosítás és bróker, valamint a szállítás, beszerzés, logisztika kategóriáké emelkedtek a leginkább.

Budapesten a legtöbb szakmában csökkent az álláshirdetések száma: 30,3 százalékkal a HR, munkaügy, 23,2 százalékkal a bank, biztosítás, bróker és 19,6 százalékkal a mérnök kategóriákban.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta az állásportálon a regisztrált felhasználók száma 2024 első negyede alatt az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal, a feltöltött önéletrajzok száma 10 százalékkal nőtt. Az álláskeresők ebben az időszakban kevesebb lehetőség közül választhattak ugyan, de a valamelyest beszűkült keretek között többet pályáztak: országosan 19,6 százalékkal nőtt a jelentkezések száma 2024 első negyedében az előző év azonos időszakához mérten. A legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya vármegyékben nőtt a munkavállalói aktivitás egy év alatt. Csökkenést csak Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékben tapasztaltak.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük