Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Finomhangolásra készül a Belügyminisztérium a magyar egészségügyben


A Magyar Orvosi Kamara kongresszusának vendégeként először szólalt fel nyilvánosan az új egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter. Bemutatkozása után jelezte, hogy mire készül a Belügyminisztériumhoz került ágazatvezetés.

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jelzésértékű, hogy néhány nappal a kinevezése után már részt vesz a szervezet szakmai fórumán az új egészségügyi államtitkár. Takács Péter saját bemutatkozása után áttért az ágazatvezetés terveire. Ezek szerint a stratégiai irányítás marad az egészségügyi államtitkárságnál, miközben az operatív irányítás az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, ahogy az elmúlt 1,5 évben is volt. A belügyminiszter értékelése szerint ez az elmúlt időszakban nagyon jól működött ez a rendszer, ezért nincs értelme a változtatásnak.

Első ránézésre Takács Péter szerint furcsának hathat, hogy az ágazat vezetése a Belügyminisztériumhoz került, de mint mondta:

volt alkalmam a belügyminiszterrel beszélni és engem megnyugtat, hogy ide kerültünk.

Nem értek egyet azokkal a véleményekkel, miszerint az önálló egészségügyi minisztériumnak nagyobb az érdekérvényesítő képessége, ugyanis szerintem az határozza meg ennek erejét, hogy milyen a miniszter szerepe a kormányban – mondta. Kitért arra is, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől megtanulhatja a rendezett, logikus és következetes vezetést, amit a tárcavezető képvisel.

A munkamódszerekről is beszélt az államtitkár. Azt tervezik, hogy a nyár közepéig minden stratégiai anyaggal elkészülnek, és megküldik a kamaráknak és érdekképviseleteknek, hogy a nyár hátralévő részében egyeztessenek velük erről. Azt ígérte, hogy minden stratégiai kérdésben csak úgy mennek a kormány elé, hogy az ágazati kamarákkal és érdekképviseletekkel egyeztettek előtte. Amiben nincs egyetértés, azzal nem megyünk a kormány elé – nyugtatta meg a szakmai közönséget.

Kilátásba helyezte továbbá, hogy az ágazatvezetés főbb csapásirányai megmaradnak, az előző kormányzati ciklusban ugyanis értékelése szerint a nagy és lényeges dolgok megvalósultak. Itt a szolgálati jogviszonyra és az orvosok béremelésére utalt.

Nem a radikális irányvonal kijelölése zajlik, hanem finomhangolás várható

– jelezte Takács Péter. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a rendszer elmúlt 1 évben látott működésének tapasztalataiból vonnak le következtetéseket. Arról is beszélt, hogy Budapestről az ügyek 85%-át el lehet dönteni az íróasztal mögül, de a maradék 15%-ot nem szabad eldönteni, le kell menni a terepre és egyeztetni az érintettekkel.

Azt is megígérte, hogy a későbbiekben a hasonló szakmai fórumokra eljön, ahol az összes izgalmas kérdést meg tudják beszélni.