Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Figyelni kell a kutyusokra, mert megjelenhetett az országban egy kifejezetten rájuk veszélyes járvány


A szopornyica egy vírusos fertőzés, amely elsősorban a kutyákra veszélyes, és gyakran az állat pusztulását okozza.

A fertőzést nem csak a kutyafélék (házikutya, farkas, róka) kaphatják el, hanem akár a házimacska is, csak a cicák esetén a betegség tünetmentesen lezajlik. Az emberre pedig ez a vírus egyáltalán nem jelent veszélyt. Kutyáknál azonban a betegség akár több szervre is kiterjedhet, jellemző tünetei pedig a magas láz, a szem kötőhártya-gyulladása, szem- és orrváladékozás, reszelős légzés és köhögés, hányás és hasmenés, étvágytalanság és letargia, valamint az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése. A betegség harmadik szakaszában azonban már idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak, ekkor a gyógyulás esélye körülbelül öt százalék, de abban az esetben is súlyos szövődmények maradhatnak hátra. Aerogén vírus lévén a levegőn keresztül fertőz, de a betegséget fertőzött orrváladékktól, vizelettől, bélsártól is el lehet kapni.

A városi környezetben egyébként könnyen alakulnak ki ilyen járványok.

Mindez azért aktuális, mert a napokban elpusztult egy róka, amit a tatai derítőtó jeges vízéről mentettek ki. A róka válságos állapotban a Budapesti Állatmentő Szolgálathoz került, ahol tehát sajnos nem sikerül megmenteni, ráadásul a rókán a szopornyica tüneteit észlelték – számol be róla a Berek. A Szolgálat elmondta, hogy idén minden hozzájuk kerülő rókának PCR vizsgálatot kell kérniük, és már most több róka kerül be hozzájuk, mint négy éve. A tatai tóról kimenekített állatot elszállították boncolásra. A Berek szerint állatvédelmi körökben többen jelezték már, hogy megjelent a szopornyica járvány, és több rókánál is vélelmezték már a betegséget az egész ország területén, de Pest megye még a többinél is fertőzöttebb lehet. Mint írják, pár héten belül kiderül, hogy milyen súlyos lesz a járvány lefolyása. A Berek a kutyatartóknak a következőt tanácsolja:

„Ezekben a napokban érdemes a kutyákat pórázon sétáltatni, ne engedjük szabadon őket olyan helyeken, ahol róka is megfordulhatott. Ilyenek lehetnek az erdők, mezők, bokros területek. Fontos ellenőrizni az oltási könyveket is, szükség esetén pedig mihamarabb pótolni a hiányzó oltást.”

Máshol pedig azt ajánlják, hogy a kölyköket most ne vigyük sétálni, és ne engedjük őket a többi kutya közelébe se, különösen ha az idegen kutyusok immunizációjáról semmit sem tudunk. Egyébként az idősebb állatok kisebb eséllyel fertőződnek meg, de ha súlyosabb a járvány, ők is elkaphatják. Fontos a kutyák rendszeres oltása is, amiről itt lehet részletesebben olvasni.

/raketa.hu/