Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztetnek a háziorvosok: Intenzív influenzaszezon várható, erre kell figyelni


A korábbinál jóval intenzívebb influenzaszezonra számíthatunk, ezért fontos a védőoltás a gyerekek számára is – idézte az infostart.hu Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét.

Fotó: getty images

Amint arra Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet: máris jelentősen nőtt a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló gyermekek száma. A mostani megbetegedéseket többféle vírus okozza. A szakember az infostart.hu-nak elmondta: az influenzavírus terjesztésében kiemelt szerepe van a gyerekeknek, szervezetük ugyanis hosszabb ideig üríti a vírust. Náluk egy-két nappal tovább tarthat a lappangási idő, amikor ugyan még nincsenek tüneteik, ám a környezetükben lévőket már megfertőzhetik. Emellett a betegség lefolyása után még pár napig még üríthetik a vírusokat.

Havasi Katalin szerint a leggyakoribb tünetek, amelyekre a gyermekeknél is figyelni kell, a magas láz, a gyengeség, az izomfájdalmak, a rossz közérzet, a légúti tünetek, a nátha, a száraz vagy a fájdalmas köhögés.

A megelőzés a gyermekek esetében is fontos, mert ők is megszenvedik a betegséget. Jelenleg többféle influenza elleni vakcina is elérhető, ezek között van olyan, amely már egyéves kor alatt is beadható. Az orrspray formátumú oltást, amely nem jár szúrással, 2 és 18 év közöttiek kaphatják meg. A háziorvosok által ingyenesen biztosított védőoltás pedig a hároméves kor feletti gyermekeknek adható be. Mindhárom vakcina biztonságos – írja a szakember szavait idézve az infostart.hu.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük