Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést küldtek: Leállhatnak a magyar személy- és áruszállító vállalkozások, mert nem jutnak üzemanyaghoz


A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) azonnali kormányzati beavatkozást sürget az ellátás normalizálása érdekében.

Közleményüket azzal kezdik, hogy az üzemanyaghiány miatt veszélyben az ellátási lánc, hozzátéve, hogy leállnak a magyar személy- és áruszállító vállalkozások, mert nem jutnak üzemanyaghoz. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azonnali kormányzati beavatkozást sürget az ellátás normalizálása érdekében.

Azt írják, az üzemanyagár-stop soha nem látott felvásárlási rohamot indított a hazai kutakon. Elsőként a külföldi járművek – a kamionok és a határmenti személygépkocsik – lepték el a magyar kutakat. Az ebből eredő készlethiány miatt megindult a magyar cégek, a mezőgazdasági fogyasztók és a lakosság részéről is a felvásárlás.

Felhívják a figyelmet, hogy

ma a magyar üzemanyagkutakon általános a mennyiségi korlátozás, egyre több kúton nincs gázolaj. Az ellátási lánc gerincét adó kamionok nem jutnak üzemanyaghoz sem a közkutakon, sem a belső üzemeltetésű, céges tankolóhelyeken, készlethiány miatt. Mivel az árstop nem érvényes a nagykereskedelmi végfelhasználókra – ebbe a kategóriába tartozik jellemzően minden belső, céges kút -, ezért több ezer kamion tankolása tevődött át a lakossági töltőállomásokra, ami fokozza a készlethiányt

– hangsúlyozzák a közleményben.

Az MKFE álláspontja szerint az árstop szabályozás korrekcióra szorul, a stabil üzemanyagellátáshoz további szabályok bevezetése indokolt: haladéktalanul korlátozni kell a külföldi járművek tankolási lehetőségét a magyar kutakon, ki kell terjeszteni az ársapkát a nagykereskedelmi végfelhasználókra, és biztosítani kell minden töltőállomás és nagykereskedelmi végfelhasználó számára az állandó készleteket.