Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adtak ki Müller Ceciliáék: újabb rettegett vírus jelent meg Magyarországon


Magyarországon is megjelent a Zika-láz, a vírust a Seychelle-szigetekről hozta be hazánkba egy magyar utazó.

Egy Pest vármegyében élő 52 éves magyar nőnél Zika-láz megbetegedésének gyanúját jelentették, melyet a laboratóriumi vizsgálatok igazoltak. A beteg a lappangási idő alatt a Seychelle-szigeteken tartózkodott, ahol túrázott is, ott fertőződött, az eset import eredetű – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 2024. 21. heti tájékoztatójában.A Zika-vírust bizonyítottan ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely számos trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felel. A vírus ellen nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló, legfeljebb egy hétig tartó betegséget okoz. Az Egészségvonal tájékoztatása szerint négy-öt fertőzött közül általában egy betegnél jelentkeznek az alábbi tünetek: láz- és erős fejfájás, kiütés, egész testre kiterjedő viszketés; ízületi fájdalom, izom- vagy csontfájdalom; szem mögötti fájdalom; hasi fájdalom, rossz közérzet, gyengeség.

A tünetek jellemzően a szúnyogcsípést követő 3-14. napban jelentkeznek, és 2-7 napig tartanak. Kezelésükre általános fájdalom-, és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges.

A Zika-láz szövődményei azonban a várandós nőkre és magzataikra igen veszélyesek. Esetükben a fertőzés vetélést, halvaszületést vagy koraszülést okozhat.

Az anya emellett átadhatja magzatának a betegséget, ami súlyos szövődményeket idézhet elő a gyermeknél.

Többféle fejlődési rendellenesség alakulhat ki a magzatban együttesen, ilyen a kisfejűség, az agyi fejlődés zavara, a vakság és a süketség, illetve az ízületi és mozgásproblémák.

A várandós nőknek vigyázniuk kell, hogy hova utaznak

A Zika-láz jelenleg Afrika, Ázsia, Amerika és a Csendes-óceáni térség trópusi-szubtrópusi területein fordul elő. Nem zárható ugyanakkor ki, hogy idővel a Zika-vírus további országokban is meg fog jelenni, ahol a kórokozót terjesztő Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok megtalálhatók. Európában korábban Dél-Franciaországból jelentettek néhány szúnyog által terjesztett esetet.

Mivel a fertőzés megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja a külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, előfordul-e a Zika-vírus az érintett célországban, és a fertőzött területekre lehetőség szerint ne utazzanak.

Szexuális úton is terjedhet a Zika-láz

A vírus alapvetően szúnyogok közvetítésével terjed, hazai eredetű fertőzések és megbetegedések kialakulására jelenleg nem kell számítani. A Zika-vírussal fertőzött beteg nem jelent veszélyt ápolójára, a vírus köznapi érintkezések (kézfogás, beteg ápolása, vele egy légtérben tartózkodás, stb.) útján nem terjed.

Néhány esetben azonban bizonyították a Zika-láz szexuális úton, ondóval történő átvitelét szexuális aktus során, ezért a vírus terjedésének megelőzése miatt azoknak a férfiaknak, akik az érintett területekről hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt. Azoknak a nőknek pedig, akik az érintett területről való hazatérés után gyermekvállalást terveznek, 8 hetes várakozás ajánlott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük